S-ja till Natomedlemskap gav inte väljartapp

Magdalena Andersson, partiledare S.

Magdalena Andersson, partiledare S.

Foto: Christine Olsson / TT.

Ledare2022-05-28 07:50
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ipsos kom med mätningen för maj 24 maj, mätperiod 10 till 22 maj. Den har fått med beskedet från S-regeringen att Sverige ansöker om medlemskap i Nato och processen i S inför ansökan, som fått kritik för att den gått fort och att få av aktiva S-politiker velat säga sin åsikt. 

Med tanke på att S lämnade linjen om alliansfrihet som partiet haft länge och anammat ett Natomedlemskap, om än i ljuset av Rysslands krig mot Ukraina, kunde det tänkas att S skulle förlora väljarstöd. Det har inte skett. I Ipsos ökade S från 30 procent till 32. 

Att S ändrat sig i säkerhetspolitiken har inte gett utslag i form av byte av parti för S-väljare. Flera av dem har visserligen blivit positivare till Natomedlemskap, men 20 till 25 procent av dem är ännu emot (ungefär lika många är tveksamma). 

Inget parti i oppositionen till höger ökade. M, SD och L stod stilla och KD backade en procentenhet. M noterade 22 procent och SD 18. KD fick 5. L fick 3. En del andra mätningar har registrerat ökning för L, om än från en låg nivå, men inte Ipsos. 

Natobeslutet skulle kunna tänkas ha lett till att väljare i S som var emot Natomedlemskap skulle gå till något av de två partierna som är emot det, MP eller V. Men det har inte skett. MP rent av minskade i Ipsos, från fyra procent till tre. V stod stilla på nio procent. 

Frågan om Nato är tydligen inte tillräckligt stor för att den ska leda till partibyte. Det är frågor som rör välfärd och ekonomi som brukar ha kapacitet att ge partibyten. När V i fjol somras röstade med SD, M och KD så regeringen Stefan Löfven fälldes och profilerade sig mot marknadshyror kom V att få ökat stöd. 

En ny S-ledd regering kunde tillträda i somras efter det. Det mildrade agerandet som V gjort att ha fällt en "arbetarregering" (med S i den). Hade det blivit en M-ledd regering hade V kanske inte fått ökat stöd. 

Kravallerna i påskas, skjutningar och annat som rör brott och straff har inte heller gynnar M och SD som båda är stilla på 22 respektive 18 procent. 

Utgångsläget inför valet är bra för S. Om oppositionen (till höger) ses som M, KD, L och SD har den lägre stöd nu än i valet 2018, 48 procent mot 49,1 procent. Oppositionen brukar leda några månader innan val. 

MP har valupptakt i helgen. I flera länder, som Finland, Tyskland, Österrike, har motsvarande parti högt stöd på ofta runt 15 procent. I de länderna har MP-partierna ett bredare stöd än i Sverige. Även om det är främst bland unga och välutbildade är nivåerna mycket högre än i Sverige. I Sverige får MP vara glad om partiet klarar sig kvar i riksdagen på strax över fyra procent. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.