Att ta hjälp av företag är god hushållning

Det var meningen att tekniska nämnden skulle fatta beslut om att lägga ut slamtömningen på entreprenad. Det blockerades av en förslammad opposition.

Slamtömning, här i en fastlandskommun.

Slamtömning, här i en fastlandskommun.

Foto: Lena Dahlberg

Ledare2021-10-21 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det förekommer att Socialdemokraterna talar sig varma för vikten av företagande. Men i praktiken visar de ofta en annan sida. Ett exempel på det är ju attityden till välfärdsföretagen. Nu senast till friskolor, som ska förbjudas att göra vinst om Socialdemokraterna får som de vill.

Lika negativ och statisk var synen på företagande på GT:s S-märkta ledarsida i går. Erik Fransson framställde det som helt orimligt att tro att en privat entreprenör skulle kunna innebära en besparing för Region Gotland, om slamtömningen går över från egen till privat regi. Socialdemokrater demonstrerar ofta en helt odynamisk syn på verksamheter, och jämställer kostnader med kvalitet. Tanken att en verksamhet kan bli mer kostnadseffektiv och samtidigt leverera bättre kvalitet tycks dem helt främmande. Och denna tanke är ju ofta helt central för företagande under konkurrens.

Därför kan socialdemokrater framställa välfärdsföretagande som slöseri med skattemedel. I själva verket är det tvärtom. Det är, när verksamheten är lämpad för det, slöseri för Regionen att utföra verksamheter i egen regi och inte anlita företagare och deras entreprenörskap.

Region Gotland är faktiskt också hyfsat bra på att anlita företagandets tjänster i offentligfinansierad verksamhet. Det är en ljuspunkt för Gotland i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. För sina entreprenadlösningar rankades Gotland senast på plats 65 av 290 kommuner. I denna del av rankingen har Gotland börjat klättra igen, efter att ha tappat många placeringar fram till år 2018 (då det inträffade ett maktskifte).

Så hur går det med slamtömningen, som tekniska nämnden skulle fatta beslut om i går? Efter en positiv förstudie av möjligheterna så var förslaget att nämnden skulle ge förvaltningen i uppdrag att genomföra en upphandling som syftar till att hitta en partner med vilken man kan teckna avtal om att den ska leverera tjänsten. Men det blev votering och ärendet återremitterades. Oppositionen lyckades tills vidare förhindra en upphandling. Vilket det finns all anledning att beklaga, även om verksamheten inte är en av Regionens större.

Tydligen finns det också problem på arbetsplatsen som Pia Malmros, ordförande för Kommunal på Gotland, skrivit om i en insändare i GA. Erik Fransson verkar ta detta som ett argument mot entreprenad.

Det förstår jag inte alls.

Om Regionen misslyckats med att tillhandahålla en fungerande psykosocial arbetsmiljö, så är väl detta på sin höjd ovidkommande, eller ett argument för förändring, när man överväger en entreprenadlösning.