Så lätt är det inte att bli en bra polis

Olämpliga poliser gör sannolikt mer skada än nytta.

Ett svårt jobb som det är oerhört viktigt att man är lämpad för.

Ett svårt jobb som det är oerhört viktigt att man är lämpad för.

Foto: Montage TT/Malin Stenström

Ledare2022-05-21 07:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sveriges Radios Ekot rapporterade under fredagen att begåvningskraven för att bli antagen till polisutbildningen har sänkts.

Igen.

Nu räcker det om den sökande får betyget 3 (av 9) på testet. Och man har dessutom gjort det lättare att uppnå det betyget än det var tidigare.

Är det inte ett typiskt socialdemokratiskt sätt att lösa ett problem? Är det för få sökande som klarar kraven? Jamen, sänk då kraven! Kan man fortfarande inte anta tillräckligt många hugade poliser till utbildningen? Jamen, då sänker vi kraven igen! Problemet löst.

Men istället för att lösa ett befintligt problem så skapar man istället ett nytt.

Att vara polis är ett tufft jobb med höga krav. Med de sänkta antagningskraven så antar man sökande som inte alls är lämpliga. Och konsekvenserna tycks vara ännu värre än man först anar. Åtminstone enligt en debattartikel som publicerades i polistidningen i början av veckan. I artikeln beskrev Johan Siverland, polisinspektör och lärare på polisutbildningen, sina egna erfarenheter under rubriken "Vilka poliser vill vi ha?"

"Det absoluta flertalet studenter i dag är gedigna unga män och kvinnor som jag med glädje skulle dela radiobil med. Men det finns också studenter som ertappats med att fuska, som måste äta psykofarmaka för att klara vardagen och som visar upp sina egna körkort och frågar hur man vet vilka siffror som är personnumret. Studenter som under övning, mer än halvvägs in i utbildningen, skjuter en 'berusad man' som inte vill lämna ifrån sig sin spritflaska."

Det är polisstudenter som ska förberedas för ett yrke där de förväntas visa gott omdöme och där de ska fatta snabba och goda beslut. Men inte kan de väl ta sig igenom utbildningen och praktiken utan att de stoppas på vägen?

Johan Siverland beskriver hur fuskande studenter får en varning, varefter de får fortsätta sin utbildning. Och när de visar sig olämpliga under praktiken?

"I dag förekommer att nya poliser, som roterar efter aspirantterminen beter sig undermåligt och den aktuella verksamheten hanterar det med inställningen att 'hen ska i alla fall inte vara kvar hos oss så det där får hens LPO hantera senare'. Men 'senare' är provanställningstiden slut."

I själva verket tycks det alltså som om man gör allt för att slippa att kugga de polisstudenter som aldrig borde ha antagits.

Det finns mycket man kan göra för att göra polisyrket mer attraktivt så att fler söker och mer lämpade studenter kan antas. Det är det enda rimliga och ansvarsfulla sättet att förse Sverige med de poliser som landet så väl behöver.

När man sänker kraven på de som antas och ser till att även de olämpliga kan ta sig igenom utbildningen, då förser man också Sverige med poliser som landet verkligen INTE behöver.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.