Visst är det skräp, i alla avseenden. Papperskorgar i Visby och även på landsbygden överhopas av sopor. Hushållssopor – ibland i säckar och ibland inte – hamnar där de inte ska vara. Sopor dumpas även vid återvinningsstationer och ute i naturen. Det är ett vidrigt oskick och helt oacceptabelt. Vad kan man göra åt det?
Det kan vara på sin plats att informera allmänheten om regelverket. Drakoniska straff för nedskräpare och regelbrytare vore också en motiverad åtgärd, liksom att tömma offentliga papperskorgar oftare. Men samtidigt ska man inte göra sig några illusioner. Varken information, övervakning eller böter lär leda hela vägen till att hålla Gotland rent. Man kan tycka att de som genererar skräpet också ska betala för att det tas om hand, men när man försöker skapa ett sådant system så skapar man också en incitamentsstruktur som gör det lönsamt och lätt att dumpa skräp där det inte ska vara, samtidigt som det blir bökigt och avgiftsbelagt att göra rätt. Då kommer skräp att dumpas vid papperskorgar och återvinningsstationer och ute i skogen. Inte av alla, men det räcker med en liten egocentrisk och samvetslös minoritet för att skapa ett skräpigt samhälle.
För att upptäcka hur bekväma folk kan vara behöver jag inte sträcka mina utforskningar längre än soprummet i min egen bostadsrättsförening. De flesta av mina grannar beter sig ansvarsfullt, men...
Där dumpas grovsopor som överhuvudtaget inte har där att göra, för att någon ska slippa åka till återvinningen. Det är mindre än 50 meter till närmsta glasiglo, vilket inte hindrar somliga att ställa kassar fulla av glas där. Och när kärlen är fulla är det tydligen otänkbart för somliga att tillfälligt bära hem skräpet igen eller ta det till återvinning någon annanstans. Först blir kärlen fulla, sedan rågade och överfulla och sedan räcker det tydligen att dumpa sina sopor någonstans i närheten av det kärl som ska rymma plast, pappersförpackningar eller brännbara hushållssopor. Jag lider med de renhållningsarbetare som ska behöva hantera det kaos som ibland möter dem.
Varje system för hanteringen av sopor är feltänkt, om det inte tar hänsyn till människans allmänna skröplighet utan utgår i från att alla kommer att bete sig som lydiga mönstermedborgare. I jakt på ett ideal skapar man sig istället problem.
Nils Holgersson-rapporten jämför kostnaderna för olika offentliga tjänster i Sveriges kommuner. Avfallshanteringen är förhållandevis dyr för gotlänningarna. Den framstår som extra dyr när den inte fungerar som den ska.