Om alla 105 som ännu inte bestämt sig avstår från att rösta, ja då stämmer den undersökning som Sveriges radio och P4 Gotland presenterar. Tidigare för riksdagsvalet och nu lokalt för Gotland.
Att det lutar åt maktskifte är svårt att komma undan, tyvärr. Men det är långt ifrån klart. De som bestämmer sig sent väljer också oftare Centerpartiet än Socialdemokraterna om man ser till tidigare valundersökningar. Så inget är givet.
Totalt har 501 gotlänningar svarat på Sveriges Radios/Novus undersökning. Det krävs vanligtvis 1 000 personer för att man ska kalla ett resultat för någorlunda statistiskt säkerställt. Å andra sidan menar opinionsinstituten att för Gotlands del är 500 svarande ett tillförlitligt underlag med tanke på att det totala underlaget bara är 61 0000 invånare.
Av de 501 som tillfrågats har 79 procent angett ett parti, alltså 396 personer. 21 procent (105 personer) har svarat att de inte bestämt sig eller att de inte tänker rösta. Dessa räknas dock inte med när procenten fördelas. Hade de gjort det hade de osäkra blivit andra största parti med klar marginal.
Man kan inte veta säkert men det får nog anses som ganska sannolikt att en majoritet av de osäkra kommer att bestämma sig för ett parti till slut.
Socialdemokraterna är största parti på Gotland redan i dag så det är ingen överraskning, enligt P4 Gotlands undersökning stärker partiet denna ställning till 37,4 procent av de 396 som angett ett parti.
Liberalerna och Miljöpartiet halverar redan låga opinionssiffror medan Centerpartiet tappar 10 procentenheter till 15,7 procent = 62 av de 396 som svarat, medan Socialdemokraterna ökar med drygt 10 procentenheter och får 148 av 396 röster. Moderaterna ökar till 18,2 (72 röster) och går om Centerpartiet som andra största parti.
Det är synd att vi bara har en enda opinionsundersökning att lita till för Gotlands del. Det läggs lite för stor vikt vid denna ögonblicksbild. Å andra sidan är det, som tidigare sagts på denna sida, ändå ett finger i luften som borde stämma till eftertanke.
Det går inte att lita till att väljarna ska förstå allt bra man gjort och att Alliansens ledarskap skapat väldigt goda förutsättningar för Gotland inför stundande svårare ekonomiska tider. Och ännu viktigare: hur det skulle sett ut om de rödgröna fått bestämma.
Valkampanjen har inte börjat på riktigt så än finns tid för alla partier att kamma till sig. Men även om väljarna bestämmer sig allt senare bygger inte besluten på hur partierna agerar de sista veckorna före val.
Hur mycket har man brytt sig om dialog och samtal med medborgarna mellan valen? Hur har man bemött påståenden i politiska debatter och hur har man agerat i aktuella frågor som varit uppe för diskussion? Har man ens hörts?
Alla partier behöver lyfta sig och inte minst Centerpartiet där man inte prioriterat kommunikation och dialog särskilt högt under mandatperioden. Centerpartiet är den drivande kraften i den politiska ledningen och drar där ett tungt lass på ett förtjänstfullt sätt. Ansvaret för den mer utåtriktade kommunikationen kan inte läggas på regionråden.
Här behöver man tänka till. Och som sagt, det är inte för sent. Särskilt inte för de partier som har den bästa politiken för Gotland. Här har Centerpartiet en lång rad starka argument som behöver torgföras.
Lite oväntat kanske man får draghjälp av förra landshövdingens Cecilia Schelin Seidegårds memoarer som släpptes i går. Det var nog inte så det var menat dock, mer om detta när jag läst boken och inte bara enskilda referat.