Under rubriken ”Ödehus blir drömhus” kan vi på Sjöbo kommuns hemsida läsa:
”Övergivna hus. Obebodda hus. Ödehus. Oavsett vad vi kallar de renoveringsobjekt och ibland fallfärdiga byggnader som finns runt om i kommunen, så är det fastigheter som behöver räddas och ges nytt liv.”
EU-projektet ryms inom Leader sydöstra Skåne och pågår förutom i Sjöbo, som äger projektet, även i Tomelilla och Ystads kommun. Det går ut på att kommunerna kartlägger de ödehus eller ödetomter som finns i kommunen och därefter kontaktas ägaren och en dialog tar vid där kommunen berättar om möjligheterna som finns att sälja för att skapa fler bostäder.
Därefter har ägaren full rätt att göra vad den vill så det är inte frågan om något tvång. Vill ägaren inte sälja är det helt okej.
Men om ägaren ser en möjlighet att bli av med ett bekymmer eller enbart glädja någon drömmare så finns det många som bär en dröm om den stora renoveringen, även om jag är långt därifrån.
De problem som fångats upp är de drömmandes möjligheter att få kontakt med ägare som är villiga att sälja. Det är där projektet kommer in och för att möjliggöra matchningen mellan köpare och säljare.
Här är det nog viktigt att jag förtydligar att projektet och kommunerna som ingår i det inte har något med själva försäljningen att göra utan att den faller helt på säljare och köpare.
Och även om ägaren inte vill sälja så kanske kontakten med projektet får till följd att ödehuset renoveras och hyrs ut.
Det kommunerna vinner på projektet är fler invånare och en mer levande landsbygd med allt vad det för med sig i möjligheter att behålla skolor och annan service i mindre samhällen.
Det här är ett landsbygdsutvecklings projekt som ger verkan direkt om matchningen stämmer. Husdrömmar får förverkligas och den tidigare fastighetsägaren blir möjligen av med ett bekymmer.
Jag antar dessutom att eventuella bygglov blir enklare att hantera när det redan finns ett hus på tomten än vid nybyggen på tidigare obebyggd tomt.
Hur ser det ut på Gotland kan man fråga sig? Utan att veta misstänker jag att ett liknande projekt skulle gynna ön och då framför allt landsbygden. Och om ägaren bara behöver en kontakt med någon som i sin tur har några villiga köpare för att ödehuset ska förvandlas till drömhuset är det ju dumt att ingen gör jobbet som krävs.
Nej här finns en möjlighet till fler bostäder, fler som blir gotlänningar och i slutänden en chans att utveckla landsbygden som borde tas tillvara. För visst borde det gå att förvandla ödehus till drömhus även här på Gotland.