De flesta som följd debatten om det gotländska dricksvattnet bör ha snappat upp att vatten inte är någon egentlig bristvara. Det vatten som faller över ön i form av regn eller snö under höst, vinter och vår räcker flera gånger om för att förse oss med färskt dricksvatten. Problemet som lett till den faktiska vattenbristen i våra ledningar och brunnar är den begränsade tillgången till lagringsmöjlighet. Utdikning och dagvattensystem medför att vattnet rinner av ön fortare och minskar infiltrationen till grundvattendepåerna. Fler människor på ön under sommaren, vilka dessutom utnyttjar mer vatten än förr medför större uttag ur vattendepåer som då inte fylls på i samma takt.
Redan till förra sommaren startade det gotländska företaget Barlingbo bryggeri, buteljering av gotländskt dricksvatten. Nu har buteljeringen tagit fart vilket uppmärksammats av media. I de kommentarer man kan läsa på sociala medier verkar för många se detta som ett hot mot vårt dricksvatten. Jag förstår inte hur man tänker då.
Jag ser bryggeriets initiativ som positivt på två sätt. Dels blir det vatten som buteljeras nu under vintern, när vi inte har vattenbrist, en form av vattenreservoar. Dels kan de som tänkt köpa hittransporterat flaskvatten välja ett miljövänligare alternativ.
När sommaren kommer och om det blir många, långa, heta och fantastiska dagar på stranden, men med vattenbrist som följd, kan bryggeriets initiativ medverka till att vi spar in på vatten. Vilket knappast kan vara ett hot mot det gotländska dricksvattnet.
Det är dessutom många som ändå väljer att köpa flaskvatten av olika skäl. Om vi kan få dem att köpa det inhemska buteljerade vattnet blir det en miljövinst då vi kan minska på transporten av både fastländskt och utländskt vatten hit till ön.
Det här är den form av företagande som jag uppskattar. Entreprenörer som hittar egna lösningar som ger arbetstillfällen vilka annars inte hade kommit till stånd och som samtidigt ger andra vinster, exempelvis för miljön. Jag tror inte heller att bryggeriet skulle förlora så mycket kunder den dagen då vi på ön lyckats ta hand om allt det vatten som kalkindustrin nu erbjuder regionen. Skulle regionen få så pass stora tillgång till färskvatten att det inte blir vattenbrist under ens extremt torra och varma somrar finns det ändå en marknad för flaskvatten. Det inte borde vara något problem att i dessa dagar, då miljötänkandet bör snäppas upp ett par steg, sälja ett lokalproducerat vatten. Gotland behöver duktiga entreprenörer som både skapar nya arbetstillfällen och hittar lösningar som värnar miljön.