Både glädje och sorg på årets Almedalsvecka

Ledare2022-07-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

Årets Almedalsvecka minns jag med både glädje och sorg. Glädje över att vi igen kan träffas och att det känns som att upplägget med en kortare vecka och två partiledartal per dag var uppskattat av besökarna. 

Sorgen över det fasansfulla och det ofattbara som inträffade, samtidigt som möten och seminarier pågick under Almedalsveckan. En engagerad och kunnig medmänniska, Ing-Marie Wieselgren knivmördas mitt ibland oss på Visbys gator. Det berör oss alla djupt och stämmer till eftertanke för det är tragiskt på så många sätt, jag tänker på hennes anhöriga, vänner och kollegor på SKR.

Gotland är och skall vara ett tryggt och öppet samhälle för alla, gotlänningar och besökare. Almedalsveckan är platsen för gemenskap och demokrati, där vi med respekt möter varandra och varandras åsikter och tankar i samtal och debatter. Mer än någonsin behöver vi nu tillsammans stå upp för våra demokratiska grundstenar i samhället - för allas frihet och rättigheter, för allas lika värde och för vår demokrati. 

Under Almedalsveckan genomfördes över 2000 öppna evenemang och bra med besökare på seminarierna. I år lyfte vi också fram politiken tydligare genom ett samla alla partierna i ett partitorg i Almedalen samt att veckan inleddes med debatt mellan ungdomsförbunden. Jag försöker lyssna in alla partiledares tal. Jag är väl partisk men måste säga att Annie Lööfs tal stack ut, både på det känslomässiga och kraftfulla sätt hon genomförde talet och Centerpartiets dag trots det våldsdåd som inträffade under dagen. Men också för att hon inte riktade kritik och hårda ord mot andra partier utan fokuserade på vad Centerpartiet vill och står för. 

Från Region Gotlands sida bjuder vi varje år in ledningen från samtlig deltagande partier för att få möjlighet att berätta om Gotlands förutsättningar. Mycket är positivt, vi ökar befolkningen, har låg arbetslöshet och ordning i regionens ekonomi. Men vi har också växtvärk, även om det byggs en hel del så behövs mer bostäder och vi behöver planera för fler gotlänningar för att klara bemanningen inom regionen såväl som i privata verksamheter.

De tre frågor vi lyfte speciellt och där vi behöver riksdag och regeringens stöd är behovet av robust elförsörjning, snabb, tillgänglig och hållbar färjetrafik på vår landsväg över havet samt att Gotland behöver ekonomisk kompensation för Ö-läget för att kunna upprätthålla en likvärdig vård som övriga landet – den så kallade Ö-faktorn.

Det var därför mycket glädjande att Energiministern under Almedalsveckan gav beskedet att Gotland skall ha den energi som krävs i tid. En ny elkabel är avgörande för att Gotland skall klara den gröna omställningen med ökad produktion av bland annat vind- och solenergi och gå före i energiomställningen. För att näringslivet skall våga investera, för att Gotland skall kunna växa samt för Industrins omställning för att minska utsläppen. Tiden är knapp och Svenska Kraftnät behöver ta beslut under året och tillståndsprocesserna behöver förenklas och snabbas på – för Gotlands bästa.

Gotlänningen

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.