Bara vissa partier avkrävs svar om kompromisser

Är Centerpartiets enda linje i politiken att hålla SD ute? Knappast, däremot är det nästan uteslutande det partiet får frågor om.

Inget parti kan veckor före valet ge besked om vilka kompromisser de är beredda att göra. Inte "Kristerssons lag" heller, de får dock sällan frågor om just detta.

Inget parti kan veckor före valet ge besked om vilka kompromisser de är beredda att göra. Inte "Kristerssons lag" heller, de får dock sällan frågor om just detta.

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Ledare2022-08-18 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Att det finns fog för att inte släppa in Sverigedemokraterna till makten bevisades så sent som häromdagen. Genom tunnelbanetåg helt insvepta i SD:s logga har partiet åter väckt uppmärksamhet. Att uppmärksamheten gäller en fullkomligt vidrig tweet av partiets rättspolitiske talesperson, Tobias Andersson, spelar ingen roll. 

För SD gäller det motsägande faktumet att dålig publicitet är den bästa reklamen. De kan peka på oss pk-människor och skratta när våra magar vänds ut och in av partiets ohöljda rasism. Ni vet den där rasismen som inte längre finns i SD. Den som möjligtvis fanns i den långt avlägsna historien 1988... 

Tobias Andersson välkomnar passagerarna till "återvandringståget, med enkel biljett och med slutstation Kabul". Johan Pehrson (L) tog klädsamt – men också tydligt besvärat– avstånd genom att kalla det ovärdigt och att Andersson, som ledamot av Sveriges riksdag, borde skämmas.

Under den här veckan genomförs inte mindre än tre partiledardebatter, i Expressens regi, Aftonbladets dito och på torsdag i SVT. Den sistnämnda redaktionen borde ta lärdom av Expressen. Programledarna Viktor Barth-Kron och Helena Gissén gjorde ett strålande jobb och deras upplägg med en kvart per ämne slog SVT:s hetsdueller med hästlängder.

Något som arrangörerna av alla dessa debatter borde göra är att ta ett steg tillbaka och fundera på dem som debatterna riktar sig till. Oftast är programledarna journalister som bevakar politiken på daglig basis. Det är bra att de är insatta men risken är också stor att debatterna snöar in på spel och enskilda utspel som döljer det som är det viktigaste för tittarna och lyssnarna: att förstå vad partierna vill och varför. 

Inget parti kan veckor före valet ge besked om vilka kompromisser de är beredda att göra. Inte "Kristerssons lag" heller, de får dock sällan frågor om just detta och den mycket medvetna inmatningen av mantran som "på min sida är vi överens", "i vårt lag tycker vi lika", "vi på den här sidan" kontra "dom på den där sidan" behöver sällan bevisas.

Samma påstående presenteras som fakta här under av Pontus Almquist från Liberala Nyhetsbyrån, att högersidan: "delar samma grundvärderingar och syn på den ekonomiska politiken".

Tillåt mig ha kraftiga invändningar. Sverigedemokraterna står på samma sida som S och V i grundläggande ekonomiska frågor som att behålla ersättningarna på pandeminivå i a-kassa och sjukförsäkring. I Sveriges Radios partiledarutfrågning med Jimmie Åkesson säger han att det kommer att vara viktiga frågor för SD i förhandlingarna för att stödja Ulf Kristerssons regering.

Utgången i förhandlingarna för båda statsministerkandidaterna beror helt och hållet på vilket stöd väljarna ger partierna den 11 september. Därför borde mediernas prioriterade fokus vara att hjälpa medborgarna göra så underbyggda val som möjligt.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.