Det gick inte att ta miste på bedrövelsen i Eskelhem efter beslutet att förskolan i socknen läggs ned till sommaren. Det är för få barn för att de styrande i barn- och utbildningsnämnden ska vilja ha barnomsorgen kvar där.
Argumenten om barnfamiljer som står i begrepp att flytta in med uppemot tio barn gjorde ingen skillnad. Inte heller vittnesmålen om barn "i pajpen"; en handfull gravida.
Alla som har eller har haft barn på förskolan vet pusslandet kring hämta, lämna-logistiken. Oavsett om man cyklar och skjutsar barnen i en stor låda, eller om det är bilburen lämning av vårdnadshavare som ska vidare till en egen arbetsdag; alla uppskattar väl närhet - att inte hämtning och lämning blir ett avlägset äventyr med kroksnodar och omvägar. Det underlättar om förskolan finns i närområdet. Inte miltals bort, eller åt fel håll - om man jobbar i en annan riktning.
Det är bara att beklaga att den närhetsprincipen har fallit för föräldrarna i Eskelhem. Det är något av ett brutet kontrakt mellan regionen och bygden. Mamman Johanna Wolter lät mycket uppgiven när hon formulerade hur det kändes att beslutet inte blev det som en kämpande grupp av vårdnadshavare hoppats:
– Det har varit en jättejobbig process. Vi känner att vi stångat oss mot en vägg i många månader.
Väggen flyttade sig inte en tum. Men från väggen kommer ett besynnerligt svar till mamman Johanna som önskade få veta vad det rör sig om för summor som barn- och utbildningsnämnden sparar på beslutet att traktens föräldrar hänvisas barnomsorg i Sanda istället. Svaret från Oscar Lindster (S) efter beslutet måste ha svidit, som salt i såren.
– Vi sparar inte jättemycket egentligen på den enskilda förskolan, säger Lindster. Han förklarar att den stora anledningen är ett minskat barnantal över hela Gotland. Just nu kraftigast på mellersta Gotland, där Eskelhem är en av de minsta enheterna. I slutet på januari fanns där 24 barn. Gör vi inte det här riskerar det att gå ut över alla förskolebarn på Gotland, säger Oscar Lindster.
Barn- och utbildningsnämnden var inte enig om nedläggningen. (L), (C) och (MP) protesterade. Liberalerna Gotland vill att ett särskilt stöttande program tas fram för alla hotade skolorter. Centern kallar nedläggningsbeslutet ogenomtänkt och förhastat, att besparingen inte motsvarar de stora konsekvenser som en nedläggning kan medföra.
Hans Berglund (C), 2:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger:
– Barnfamiljer som väljer att flytta hit behöver känna en trygghet i att den skola eller förskola som var skälet till att flytta hit kommer att finnas kvar. Det långsiktiga skolbeslut som togs för några år sedan kan ses som ett kontrakt mellan medborgare och det offentliga, och behöver hålla längre tid än några år.
Tillgången på barn böljar. Just nu kan det tyckas vara ebb, men nedläggningsbeslut förhindrar kanske också framtida flod på ställen där barnomsorg saknas. För den levande landsbygdens skull går det att hoppas att en ny aktör ska kliva fram och tänka att Eskelhem är det perfekta stället att driva förskola. Med engagerade vårdnadshavare och en förskolegård som regionen satsade på att rusta upp så sent som 2022.