Jag återkommer då och då till debattören och skribenten Marie Söderqvist Tralau som 2008 ifrågasatte om verkligen alla människor skulle ha rösträtt. Hon gjorde detta som en provocerande reflektion över ett häpnadsväckande resultat av en undersökning gjord av valanalysgurun Sören Holmberg, professor i statsvetenskap.
Undersökningen gjordes inför valet 2006 och resultatet visade bland annat att 55 procent av de tillfrågade inte kunde svara på vilka som då satt i regeringsställning.
Jag påminns om denna undersökning när jag ser Trump-anhängare intervjuas på olika sammankomster inför det kommande presidentvalet. Klipp sprids på sociala medier om olika sanslösa konspirationsteorier. Den vanligaste verkar vara att Joe Biden är en skådespelare och att det är Obama som styr i kulissen.
Många beskriver Biden som dement medan Trumps alla osammanhängande obegripligheter får applåder och visslingar.
Traditionella medier är deras fiender så de hämtar sin information och nyhetsförmedling från sina egna källor, ofta nätbaserade bloggar och "alternativa medier".
I dag är det Källkritikens dag, en dag att särskilt fundera över bland annat alla de olika informationsbubblor vi lever i och hur det påverkar demokratin och våra beslut när vi röstar om vilka som ska styra landet.
I en aktuell dokumentär i SVT skildras den konspirationsteori som spreds över världen och som har del i allt det som till slut ledde till att Sverige höjde nivån på terrorhoten mot vårt land till fyra på den femgradiga skalan.
Det handlar om den kampanj mot svensk socialtjänst som drevs av framför allt personer i sociala medier med stora skaror följare i muslimska länder i världen. Två personers kritik i specifika fall där barn omhändertagits av socialtjänsten växte och blev till slut till ett påstående att socialtjänsten kidnappade muslimska barn.
Bristen på källkritik avslöjas ofta av användare på Facebook när olika kedjebrevsliknande inlägg sprids. Det handlar oftast om något som Facebook avser förändra och som man kan slippa undan genom att kopiera ett inlägg på sin vägg.
I julas spreds ett inlägg om hur lite och tråkig julmat äldre fick i en svensk kommun. Nån hade tagit en bild av enbart den delen av julmaten som skulle värmas, fyra prinskorvar, lika många köttbullar och två potatisar, och påstått att det var det enda den gamle fick. Folk förfasade sig och jämförde med en lista på mat som påstods komma från menyn från ett fängelse.
Ett tips är att ha koll på sajten Källkritikbyrån (tidigare Viralgranskaren) som brukar ha bra koll på aktuella fejkkampanjer som sprids.
Det är inte lätt i dagens läge att undgå att nån gång bli lurad. Med kapade konton i sociala medier, mejl från företag och organisationer som helt saknar varningstecken på att vara falska, är det lätt även för den källkritiske att gå i fällan.
När jag nyligen skulle sälja en sak på Blocket fick jag svar några sekunder efter att jag lagt ut annonsen. Oj, vad snabbt tänkte jag och skulle precis svara när jag såg varningen från Blocket om att vara försiktig med att lämna ut telefonnummer eller annat.
Till slut tror man inte på nånting, vilket trots allt är bättre än att tro på allt.
ALLNAKKU
Onsdag 13 mass: Bräusdagen. I kortspelet bräus värderas inte spelkorten som i andra sammanhang, och dessutom har de helt annorlunda namn. Vad sägs om bräusn, spitn och dulln? (gutamal.org)