– Det var väl ingen konst! Det kom ju en massa extrapengar i statsbidrag från regeringen.
Så, ungefär, brukar företrädare för Socialdemokraterna på Gotland låta, när den borgerliga regionledningen berömmer sig om att ha fått ordning på ekonomin.
Men en ständigt återkommande anklagelse från Socialdemokraterna, mot denna borgerliga regionledning, är samtidigt att den gjort av med för lite pengar, att överskottet är för stort och nämnderna för snåla.
Nog verkar det som att ordningen på ekonomin är bättre nu, än om någon annan hade varit vid makten.
Socialdemokraternas valprogram för Gotland innehåller låga listor där partiet önskar sig det ena med det tredje. Och det nittifjärde! 94 punkter. 94 önskningar, de flesta utgiftsdrivande men allmänt formulerade. Ingenting om hur det ska gå till. Ingenting om hur det ska finansieras eller vad det kan kosta. Ingenting om svåra prioriteringar när resurserna oundvikligen inte räcker till allt.
Är det vad Gotland behöver nu, eller någonsin? En oppositionsledare som vill ta över makten, med en ohämmad önskelista. En ny regionledning som talar vitt och brett om vad den vill, men ingenting om vad den kan.
Det är verkligen inte läge för Region Gotland att släppa på alla ekonomiska hämningar. Tvärtom är det i nuvarande läge oerhört angeläget att hushålla och vara försiktig och värna Regionen möjligheter att sköta sin kärnuppgifter väl.
De kostnadsökningar som nu drabbar medborgarna – inflation och stigande räntor – slår även mot regionernas och kommunernas ekonomier. Den annalkande lågkonjunkturen påverkar inte bara medborgarnas inkomster, uta även kommunernas och regionernas skatteintäkter. Och det är verkligen inte lämpligt om kommunerna och regionerna nu räddar sina egna ekonomier, genom att vältra över en ännu tyngre skattebörda på medborgarna. Skattebetalarna är redan pressade.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) skrev i den ekonomirapport som publicerades i maj:
"På kort tid har det ljusa framtidsscenariot mörknat betänkligt, främst till följd av kriget i Ukraina och de konsekvenser det medför. Kriget medför ett stort lidande för Ukrainas befolkning, men det har också kommit att påverka både nuläget och framtidsutsikterna för svenska kommuner och regioner. Inflations takten har drivits upp till historiska nivåer och tillsammans med stigande pensionskostnader bedömer SKR att resultaten i sektorn faller kraftigt. Samtidigt blir utmaningen med demografins utveckling alltmer kännbar. Behovet av vård och omsorg ökar samtidigt som det råder brist på arbetskraft."
Sedan dess har läger mörknat ytterligare, bland annat på grund av kraftigt försämrade konjunkturprognoser.
Tack och lov att det åtminstone är hygglig ordning på Regionens ekonomi nu, när dessa prövningar är på väg. I vilket läge skulle Regionen befunnit sig, om vänstern fått sätta sprätt på allt den kunde komma över? Och det är absolut ingen bra idé att nu låta dem ta över kommandot.