Under hela min uppväxttid sades det vara en utopi att drömma om att H&M skulle etablera sig på Gotland. Kundunderlaget var alldeles för litet.
När sedan utopin blev verklighet och inte bara det, McDonalds kom ungefär samtidigt, var det som att dra ur korken ur ketchupflaskan. Allt fler landsomfattande kedjor valde att öppna butiker på Gotland och i dagarna stod det klart att ännu en av många efterlängtad butikskedja öppnar nytt i Visby.
Kanske kommer också dagen när den ännu gällande utopin kommer på skam, att det stora blågula möbelvaruhuset ska etablera sig här.
Detta fenomen har också ett nära samband till det som avhandlades på denna ledarplats i går: vi ökar vår fasta befolkning men också andelen deltidsboende som ofta är en köpstark grupp som utgör ett attraktivt underlag för butikerna.
Än är inte gränsen nådd, ingen har ännu kastat in handduken av alla de lågprisbutiker som redan finns här. Den nya butiken sägs snegla på butikslokalerna som är lediga på Östercentrum.
Det är bara att hålla alla tummar och tår för att det blir Wisby Centrum som får detta tillskott. Än så länge är Systembolaget den största magneten och stadskärnan, som även utgör entrén till Visby innerstad, behöver fler lockande aktörer för att inte utarmas.
Fast: behöver vi verkligen fler butiker? Borde vi inte konsumera mindre, tänka på miljön och hellre handla second hand eller kvalitetsprodukter?
Det här en vanlig kommentar från grupper i vårt samhälle som förmodligen både kan välja att handla kvalitet och aldrig behöver tänka så mycket på prislappen.
För andra finns inte valet att göra miljömässigt och politiskt korrekta val. Lågprisbutikerna – som ofta säljer samma varor som alla andra men till ett lägre pris – är för dessa grupper efterlängtade och välkomna.
För att knyta an till ännu ett ämne ur gårdagens ledare, gotlänningarna har landets lägsta löner, kan man konstatera att det inte är så konstigt.
Däremot finns så klart ett verkligt behov av att tänka över våra konsumtionsmönster av sånt vi vill ha men sällan behöver. Utbudet är oändligt inte bara i de fysiska butikerna, tar du en shoppingrunda på nätet ska det till en god portion disciplin för att inte lockas av alla "fantastiska erbjudanden". Ett faktum som självklart utnyttjas maximalt av dem som jobbar med onlineförsäljning.
Här finns också sofistikerade sätt att maskera sitt företag i svensk språkdräkt och med andra svenska markörer. När du sen får aviseringar om leveransen framgår det att paketet kommer från Kina eller Nederländerna...
Det finns således fog för de kända rekommendationerna att hellre handla lokalt än på nätet, av flera skäl.
Oavsett vad verkar gotlänningarnas handelslusta än så länge räcka till för alla butiker som vågat sig hit.