Beslut kan drabba både landsbygd och företag

Rolf Öström (M) är ordförande i socialnämnden som vill privatisera en stor del av regionens äldreboenden. Ett beslut som drabbar landsbygd och gotländska småföretagare i livsmedelsbranschen.

Rolf Öström (M) är ordförande i socialnämnden som vill privatisera en stor del av regionens äldreboenden. Ett beslut som drabbar landsbygd och gotländska småföretagare i livsmedelsbranschen.

Foto: Simon Bendelin/arkiv

Ledare2019-12-07 05:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den borgerliga majoriteten i Socialnämnden valde den 4 december att gå vidare med förslaget om att privatisera sex av regionens tio äldreboende, eller särskilda boenden som det heter. Om samtliga boenden som nu föreslås konkurrensutsättas också övergår till privat regi är det nästan 300 av de omkring 400 platser som regionen har i egen regi. Man kan alltid ha olika åsikter om privat kontra offentlig drift utifrån sin politiska hemvist så den delen lägger jag i den här ledaren åt sidan.

Det jag ser som det största problemet med privatiseringen är att den mat- och måltidspolicyn som regionen antagit inte gäller för de privata utförarna. Jag ser det dessutom som omöjligt att de privata utförarna skulle gå med på att till punkt och pricka följa den. De har egna upphandlade avtal med sina leverantörer. Exempelvis tar Attendo på Terra Nova sina huvudingredienser till maten från Dafgård, enligt deras egen hemsida. Låt mig nu genast påpeka att jag på inget sätt har kompetens att avgöra om det innebär sämre eller bättre mat för de boende, men det kan knappast vara närproducerade livsmedel. 

Regionen har däremot genom sin mat- och måltidspolicy och den upphandling av livsmedel som gjordes 2018 en mycket stor andel närproducerade livsmedel i sina måltider. Något regionen även blivit uppmärksammade för nationellt. Så här skrev ATL, Lantbrukets affärstidning: ”Genom att ställa krav på djurskydd, exempelvis att ingen antibiotika får användas utan inrådan av veterinär, vann två lokala grossister upphandlingen av kött, chark, potatis och rotfrukter samt frukt och grönt.”

Nu riskerar de lokala gotländska grossisterna att gå miste om leveranser till region för nästan 600 lunch- och middagsportioner dagligen.

Den framgångsrika mat- och måltidspolicy som till största delen gäller än i dag antogs 2009. I policyn framgår bland annat att andelen närproducerade och ekologiskt producerade livsmedel ska öka i regionens egen måltidsverksamhet, vilket också gjorts. Men när regionens verksamheter säljs ut följer inte kraven med.

Förutom mat- och måltidspolicyn har regionen tillsammans med Länsstyrelsen antagit ”En regional mat- och livsmedelsstrategi för Gotland 2016-2025”. Strategins kärna är att stimulera fler i Sverige och utomlands att köpa mat från Gotland. Men om nu Region Gotland genom att privatisera verksamheter själva medverkar till att minska inköpen av gotländska livsmedel hur stimulerar man då andra att köpa gotländsk mat? 

Återigen ser vi beslut från den centerstyrda minoriteten som riskerar att drabba den gotländska landsbygden. Om privatiseringarna genomförs drabbas dessutom lokala grossister och livsmedelstillverkare.