Att S ligger på ett högt väljarstöd, för att vara nu på senare år, bekräftades på torsdagen då Novus kom med en mätning, i SVT. I den fick S oförändrat 32,0 procent jämfört med institutets mätning för en månad sedan.
Om man jämför med Novus mätning för två månader sedan, 3/2, har S ökat från 29,3 procent. S kom att öka redan med bytet av partiledare och statsminister till Magdalena Andersson under senhösten och ytterligare lite grann då partiet blev ensamt i regeringen sedan Miljöpartiet lämnat den.
Sedan utbrottet av Rysslands krig mot Ukraina 24/2 kom S att öka ytterligare. Regeringspartier, eller det främsta av dem i ett land, brukar få ökat stöd i orostider. Så regerande S i Sverige följer det mönstret. Men det är inte i alla länder det är så. De andra partierna är förstås irriterade över det höga stödet för S. Flera av dem gör utspel för att försöka komma i rampljuset.
Det tydligaste exemplet på det var M-ledaren Ulf Kristerssons, om att en regering ledd av honom om en sådan kan bildas efter valet ska lämna in ansökan om medlemskap i Nato. Han gick därmed ifrån den praxis som rått att de borgerliga partierna och S ska vara ense om stora frågor i säkerhetspolitiken. Förre M-ledaren Carl Bildt höll inte med Kristersson utan tyckte att bred enighet bör råda, mellan S och borgerliga partierna, om en Natoansökan ska lämnas in. Kristersson verkar dock senaste veckan eller två ha tonat ned sitt uttalande.
Om man ser på mätningar som gjorts om synen på Natomedlemskap har ökningen sedan kriget i Ukraina kommit främst bland män. Och män är mer för Natomedlemskap än kvinnor. I en mätning av Novus 8-9 mars med 1 018 tillfrågade var 46 procent för Natomedlemskap. Bland män var anhängarna fler, 53 procent. Bland kvinnor var de lägre, 38 procent. Bland de som var mot Natomedlemskap var ställningen jämnare mellan könen, 29 procent bland män och 25 procent bland kvinnor. Män har tagit ställning i högre grad än kvinnor, för andelen osäkra är bara 19 procent bland män och 37 bland kvinnor.
Varför är dessa könsuppdelade siffror gällande medlemskap i Nato intressanta? Ja, det är för att S håller nu öppet för hur partiet och regeringen ska besluta gällande Nato. En utredning sitter och arbetar med ämnet med alla riksdagspartier i den och den ska vara klar till slutet av maj. Och om man ser var det ökade stödet för S kommit senaste två månaderna är det bland kvinnor. Bland dem har S, enligt Novus, ökat med 4,9 procentenheter till höga 38,3 procent. Det är en ökning som är nästan dubbelt så stor som den genomsnittliga på 2,7 procentenheter.
Bland män har ökningen för S varit väldigt liten de senaste två månaderna, bara en halv procentenhet till 25,8. Ser man varifrån S-ökningen kommit är det främst från V. V har minskat med 1,5 procentenhet dessa två månader, till 8,3. Men det är bara bland kvinnor som V tappat, med 3,1 procentenheter, till 9,6. Bland män har V stått stilla, på 7,0.
Om S och regeringen skulle välja att säga ja till ett Natomedlemskap, till följd av vad utredningen visar och beroende på om Finland ansöker om Natomedlemskap, kan S komma att tappa några av de kvinnliga väljare partiet erhållit och som verkar ha kommit främst från V. Å andra sidan har många kvinnor åsikten vet ej om Nato. I hela väljarkåren är de nästan 40 procent av kvinnorna och dubbelt så många som de osäkra männen på 20 procent bland män.
Men S skulle kunna tänkas vinna några fler manliga väljare om partiet blev för Natomedlemskap. Det är dock oklart om de tar ut varandra. Poängen är att då S sätter ned foten om Natomedlemskap, om det blir ett ja, kan det påverka partiets väljarstöd. Och det finns en risk att det minskar, i alla fall lite grann.