Jag förstår inte syftet med det hårda ekonomiska slaget mot Gotlands folkhögskola.
Jag förstår inte varför politiken inte går ut och förklarar och försvarar sitt beslut som uppenbarligen väckt stor oro och ilska långt utanför Gotlands gränser.
För beslutet behöver förklaras.
All verksamhet i Region Gotland behöver ses över när kostymen ska anpassas till innehållet, folkhögskolan kan säkert bidra till detta och har så vitt jag förstår inte tidigare drabbats av besparingskrav.
Men att denna del av vuxenutbildningen ska ta i stort sett hela smällen av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden besparing verkar hårt när man ser på konsekvenserna.
Folkhögskolans verksamhet i Fårösund och Hemse är viktiga utbildningar men också minst lika viktiga för landsbygdsutvecklingen på Gotland. Det är lovvärt att nämnden åtminstone pekat ut att bägge utbildningsställena ska vara kvar.
Å andra sidan gör det det svårare för skolan att genomföra besparingarna eftersom man inte kan använda sig av de samordningsvinster det skulle medföra.
Pest eller kolera.
Än är inga beslut fattade om att lägga ner utbildningar men de neddragningar som kommer att behöva göras har sagts drabba: Ella Music education, Livskraft, SFI Fårösund, deltidsgrupp Fårösund och deltidsgrupp Hemse.
Hur återstår alltså att se om jag uppfattat saken rätt.
Ella-utbildningarna är unika för Sverige. Kvinnor och transpersoner får här plats och utrymme att utvecklas i alla olika roller som finns i musikbranschen. En liten plantskola för att utmana en fortfarande väldigt manlig musikbransch.
Att just denna lilla nischutbildning hotas tillsammans med samhällsviktiga utbildningar för nyanlända, äldre och gotlänningar som står långt från arbetsmarknaden, känns ovärdigt. Jag hittar inget annat ord.
Nyheten om att Ella-utbildningarna är hotade lämnades av Aino Friberg Hansson (S) under regionfullmäktiges sammanträde förra måndagen. Hon är ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och hade fått underlaget på mejl. Nämndens ordförande, Andreas Unger (M) replikerade, och markerade att ingenting var bestämt i ärendet.
Men bara två dagar senare klubbades besparingspaketet igenom. Ibland måste man fatta snabba beslut men de effektiviseringsuppdrag som nu skickas ut i regionen är inte så akuta.
Ledamöterna i nämnden kan rimligen inte haft tillräckligt med tid på sig att både läsa in sig på förslagen samt förstå konsekvenserna och prata med folk i verksamheten för att förankra sin linje när det var dags att fatta beslut.
Om man efter dessa överläggningar ändå landat i att besparingarna på folkhögskolan är de enda som går att genomföra så hade man åtminstone haft ordentligt på fötterna. Nu kommer bilden att vara ett hastigt och ogenomtänkt beslut.
Protester är redan sjösatta på flera flanker och det lär landa ett antal namnunderskrifter på regionens bord i frågan. När protokollet blir offentligt kan vi se vilka motförslag som lades och vad oppositionen hade för alternativa besparingar.
Om detta var den enda möjliga besparingen behöver den ändå förklaras för att det ska gå att förstå.