Bevare oss väl från Tjockhultsveckan

Tjockhult var vad vi brukade kalla Stockholm, när jag pluggade i Lund. Antar att det kom från Dag Vags låt.

Stockholmsveckan 2023.

Stockholmsveckan 2023.

Foto: Hanna Davidsson

Ledare2024-07-10 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nästa vecka kommer Stockholmsveckan till Visby. Det finns tre upplagor av den. Vanligtvis brukar det vara i Visby, Båstad och Saint-Tropez. I år har Saint-Tropez bytts ut mot kroatiska staden Split. En fantastisk stad som möjligen är mindre imponerad av sina besökare. Åtminstone rapporterar Svenska Dagbladet om: "Slagsmål, fylla och ett spräckt skyltfönster."

Tydligen drabbade svenskar och norrmän samman i en batalj som lämnade ett djupt intryck på befolkningen. Dagens Nyheter intervjuade en boende i Split:

– Det var så mycket blod på torget att man kunde tro att någon kastat en granat. Vi vill inte ha sådana turister.

Väldigt unga var de också, de som invaderade Split. Kring myndighetsåldern, enligt Sveriges Television, som var där och bland annat intervjuade Themin, 06:a från Stockholm:

– Jag vet inte vad grejen är alltså. Det är inte som att det står på Google, men alla 06:or är i Split.

Det är alltså födelseåret som är den definierande egenskapen för en "06:a". De har, om de skött sin skolgång enligt gängse ordning, nyss gått ut tvåan i gymnasiet.

Jag vet inte om Saint-Tropez på något sätt lyckats göra sig av med Stockholmsveckan, men det väcker ju lite hopp för Visby del. Det är kanske till Saint-Tropez som regionen borde skicka en stor delegation, som de gjorde till Hansedagarna i polska Gdansk. Jag är övertygad om att det är många som gärna skulle medverka. Kanske kan någon berätta om hur man slutar vara utvald som destination för en av Stockholmsveckorna.

Det är för övrigt symptomatiskt att de tre Stockholmsveckorna är döpta efter just Stockholm och inte efter platserna som är destinationerna. Vecka 27 handlade inte om Split och vecka 29 handlar inte om Visby. Det verkar mer som en Stockholmscentrerad oövervakad skolresa. Och hur ska det kunna bli något övervägande positivt – för resenärerna eller för resmålet?

Under förra årets Stockholmsvecka i Visby rapporterades fem fall av misshandel bara under tre och en halv timme, mellan 23.50 och 03.20 natten mellan torsdag och fredag.

För att återvända till Dag Vag:

Mänskor yra som höns

Rusar runt utan mål

Själv går jag runt som Pellejöns

I en tillvaro fylld av hål

Det blir svårt att ändra det här

När vi slåss med våra begär

Om vi kunde leva som ljuset lär

Blir det en väg som bär

Ohlalalala, ohlalalala Tjockhult

Ohlalalala, ohlalalala Tjockhult

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.