Billigare snus är bra, inte minst för folkhälsan

Att uppmuntra fler att lägga ned cigaretten och istället köpa en dosa snus kommer leda fler till sundare livsval.

Regeringen har föreslagit att sänka skatten på tobakssnus med tre kronor till nästa år.

Regeringen har föreslagit att sänka skatten på tobakssnus med tre kronor till nästa år.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2023-09-12 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regeringen har föreslagit att sänka skatten på tobakssnus med tre kronor till nästa år. Samtidigt vill man höja skatten på cigarettpaket med 4 kronor. Det kommer med stor sannolikhet leda till att fler slutar röka och istället börjar snusa.

Det är ett minst sagt förvånande förslag. Men ett välkommet sådant.

I den mån det har funnits en "tobaksdebatt" i Sverige har det under många år i princip enbart handlat om förbud eller avskräckande prishöjningar. Som det tyvärr ofta gör när det handlar om något skoj. Senast handlade det om den tidigare S-ledda regeringens försök att förbjuda trevliga smaksättningar på vätska till e-cigaretter (som är ett tobaksfritt nikotinalternativ). Det slogs lyckligtvis nog ned i riksdagen, men att förslaget överhuvudtaget lades fram är symptomatiskt för en märkligt auktoritär (och selektiv) renlevnads- och nykterhetskultur.

För visst är varken snusande eller rökning eller annan konsumtion av nikotin optimalt ur ett folkhälsoperspektiv. Men de flesta nikotinkonsumenterna tycker antagligen att det är trevligt ändå. Precis som att det inte är optimalt att ta en öl eller ett glas vin till middagen någon lördag. Eller att äta utemat till lunch istället för linsgryta. Och så vidare. Människor tar icke-optimala hälsobeslut av olika slag i princip varje dag. 

Och i viss mån bör politiken försöka uppmuntra bort eller förbjuda de mest skadegörande beteendena, vilket är varför vi fortfarande har till exempel en restriktiv narkotikapolitik. Men varje sådan åtstramning måste vägas noga. För det är knappast önskvärt att staten ska reglera och detaljstyra varje del av invånarnas liv.

Det är i ljuset av detta som regeringens förslag blir intressant. Istället för att ekonomiskt straffa tobakskonsumenter genom att suga ut några fler skattekronor från deras plånböcker väljer man att uppmuntra till ett sundare alternativ. Det är vida känt att snus är betydligt mer hälsosamt än cigaretter, som bland annat orsakar lungcancer och KOL. I och med att tobaken inte bränns vid snusning är andelen kemikalier som når din kropp väsentligt färre. Vilket inte betyder att snus är hälsosamt, men – återigen – det är inte upp till staten att detaljstyra folks konsumtion. Det är bättre att premiera det minst skadliga alternativet.

Förslaget visar på ett pragmatiskt förhållningssätt, i kontrast till den dogmatiska och moralistiska hållning som länge definierat svensk tobakspolitik. Och det är den sortens nytänk som behövs för att förbättra folkhälsan utan att göra alltför stort våld på individens rätt att göra egna val.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.