Blir det inomhustältning i nödrummet i vinter?

Goda råd är dyra, heter det. Elen är dyr, men hur goda är råden egentligen?

Men vinterns eventuella inomhustältning orsakar nog surare miner.

Men vinterns eventuella inomhustältning orsakar nog surare miner.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ledare2022-09-09 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

National Geographic sänder TV-programmet Europa från ovan. Senaste avsnittet var från Tyskland där man annat fick se Europas största hål. Den jättelika brunkolsgruvan i Hambach är ett dagbrott på 44 kvadratkilometer. Den kan komma att växa till 85 km2. Djup är gruvan också. 300 meter under havsytan. Brunkolen är en ännu värre nedsmutsare än stenkolen.

Tyskland håller på att avveckla kärnkraften, även om man nyligen senarelade avvecklingen (med några månader) av två av de verk som skulle avvecklas till årsskiftet. Det är de sista tre av ursprungligen 19 verk.

Tysklands vind- och solenergi är mycket uppmärksammad. Men det är i stor utsträckning kol man nu tvingas förlita sig på och i ännu högre grad sedan kranarna för rysk gas strypts. Samtidigt som det är brist på energi så ökar Tysklands koldioxidutsläpp.

I en besvärlig europeisk energisituation har Sverige förvärrat sina egna förutsättningar genom att lägga ner sex av ursprungligen tolv kärnkraftverk och det är inte säkert att vi kommer att kunna importera el när vi behöver den som bäst. PI oljekraftverket i Karlshamn eldas tiotusentals liter olja per timme. På nyhetsplats i gårdagens GA varnas för elräkningar på 17 000 per månad i vinter. 1 200 kronor för en liten lägenhet. Svenska Kraftnät och elbolagen förbereder sig för att koppla bort delar av elnätet för att åtminstone återstående delar av nätet ska fortsätta fungera.

Svenska Dagbladet publicerade under torsdagen en artikel om hur det i första hand kommer att bli bostäder som kopplas bort från elnätet. Artikeln kom även med råd hur medborgarna ska hantera situationen. Dessa råd innebar bland annat:

"1. Förbered ett 'nödrum'. Välj ut ett rum där du kan hålla temperaturen. Skydda rummet mot drag genom att täta fönster och dörrar och häng filtar framför fönstren. Lägg mattor på golven för extra isolering. Glöm inte att vädra då och då.

2. Tälta inomhus. Ett tält i nödrummet ger en extra värme under natten. Har du inget tält kan du bygga en koja med stolar, soffa och bord."

När du ligger i mörkret i tältet i ditt nödrum, skicka då en tacksamhetens tanke till regeringen som lagt ner stora delar av elproduktionen utanför Norrland.

Socialdemokraterna har lagt ner existerande kärnkraft och har länge varit klart negativa till ny. I valrörelsen har svaren plötsligt blivit mer svävande. Men de tänker sig att samarbeta med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Den negativa inställningen till kärnkraft är en av få saker som dessa fyra partier varit hyggligt överens om.

Det finns många olika skäl till att Sverige behöver en ny regering. Energipolitiken är ett av de viktigaste skälen.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.