På måndag tar regionfullmäktige det slutliga beslutet om 2020 års budget. De stora ramarna sattes redan i juni och i normala fall är de justeringar som görs minimala. Men i år finns det stora möjligheter att förändra då regeringens förslag på förändringar i kostnadsutjämningssystemet kommer att ge Region Gotland 90 miljoner kronor mer årligen.
Därför har Socialdemokraterna valt att ta bort den skattehöjning som behövdes för att få den rödgrönrosa budgeten i balans. Den styrande borgerliga minoriteten har i sin budget valt ett stort sparpaket i stället för att höja skatten. Men trots 90 miljoner kronor i ökade intäkter väljer de att behålla de stora sparkraven.
I går redovisade jag för hur några av besparingarna slår och i dag kommer nästa redovisning. Under gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens möte på onsdag kommer deras förslag på hur de ska spara de fem miljonerna de blivit ålagda att tas upp. Nämndens arbetsutskott föreslår att den största delen av sparbetinget, hela 70 procent, läggs på Gotlands Folkhögskola som ska spara 3,5 miljoner kronor. Detta bara under 2020, vilket ställer till ännu större problem. I de flesta verksamheter där personalkostnader är den största utgiften är sena besparingskrav svåra att genomföra. Förhandlingar med de fackliga organisationerna och uppsägningstider gör att besparingen inte kan genomföras direkt. En organisation med exempelvis sex anställda som behöver spara in två helårstjänster måste därför minskas med fyra personer om uppsägningarna inte kan verkställas innan halvårsskiftet. Om uppsägningstiderna är kortare än ett halvår börjar besparingen ticka tidigare. Men i skolan har vi som de flesta vet avslutning till sommaren. Tidigare avgångar är inte möjliga om man inte drar in lärartjänster under pågående termin vilket drabbar eleverna och deras utbildning.
Som ni förstår blir sparbetinget svårt att genomföra utan att drastiskt minska kursutbudet till höstterminen 2020. Vilket jag inte ens vet om det är möjligt rent planeringsmässigt. Men den fråga som nu uppkommer är om Gotlands Folkhögskola kan fortsätta driva verksamhet på två orter? Kostnaderna för lokaler som inte nyttjas fullt ut blir också en belastning som drabbar kursutbudet och möjligheten att dra sig ur hyreskontrakt varierar både i kostnad och tid.
Jag ser en stor risk att de besparingar som verkar klubbas igenom på måndag blir spiken i kistan för Folkhögskolan i Fårösund. Om det blir så ser vi ytterligare ett bondeoffer från det Centerledda politiska minoritetsstyret som slår hårt mot landsbygden.