Jag undrar i hur hög grad de som jobbar för eller med Tesla i Sverige känner att deras intressen tjänas av de stridsåtgärder som riktas mot företaget från primärt LO-förbundet Metall. För att inte tala om de företag som faktiskt har tecknat kollektivavtal med facket men som nu drabbas av de sympatiåtgärder som Tesla är den uttalade måltavlas för.
Det finns inga lagliga krav på att företag som verkar i Sverige ska teckna kollektivavtal för sina anställda. Det vi däremot har är en "svensk modell" som innebär att facket har extremt stora möjligheter att tvinga företag att skriva på kollektivavtal. Eller att avstå.
Det blev ju inte så lite pinsamt när Stefan Löfven, tidigare statsminister (S) och ännu tidigare Metall-bas, efter ett häftigt utfall mot Tesla fick påminnas om att hans egen uppdragsgivare Rud Pedersen saknar kollektivavtal.
I måndags framkom att Tesla stämt svenska staten. På grund av sympatiåtgärder från ST och Seko så kommer det inga nya registreringsskyltar från Transportstyrelsen till de bilar som Tesla säljer. Är det verkligen rimligt att facken på detta sätt ska kunna stoppa statlig myndighetsutövning och statliga tjänster. Det ter sig mer som ett rättsövergrepp än en facklig stridsåtgärd.
Den svenska modellen har på många sätt tjänat Sverige väl, bland annat genom att det skapat förutsättningar för en jämförelsevis fredlig arbetsmarknad med få strejkdagar. Men finns det inga legitima möjligheter alls att verka utan kollektivavtal som exempelvis kan passa unga och växande branscher ganska illa.
Kortsiktigt kanske det tjänar fackets intressen i det här fallet att till varje pris hävda sina kollektivavtal, oavsett skadorna det åsamkar. Oavsett om det i praktiken innebär att man driver företag som Tesla ut ur landet, vilket man förklarat sig beredda att göra.
Men samtidigt så gör man sig ju i praktiken till en fiende till en växande andel av arbetsmarknaden.
TV-kanalen Axess sänder ett återkommande program – Panelen – där tre opinionsbildare och en programledare diskuterar aktuella samhällsfrågor. I näst senaste programmet diskuterades Tesla och den svenska modellen. En av dem som deltog var Stefan Stern. Han har i dag olika näringslivsuppdrag men han har en bakgrund som socialdemokratisk, politiker, bland annat som statssekreterare i Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet och planeringschef i statsministerns kansli under Göran Persson.
Stern menade att inte bara i fallet Tesla utan även vid tidigare konflikter om kollektivavtal med Spotify och Klarna så handlar det i hög grad om relativt unga och välutbildade medarbetare och att de få som varit med i facket sannolikt har varit det för att få tillgång till försäkringar
– Det som har hänt nu är att alla dessa medlemmar har blivit uppringda och tillsagda att om du inte strejkar så kommer vi att plocka bort ditt medlemskap och därmed din försäkring och vi kommer dessutom att se till att du inte kan försäkra dig igen, så den här unga generationen första möte med någon slags försäkringslöshet eller otrygghet, det hotet kommer från facket vilket ju är som en elefant som klampar in i en porslinsbutik.
Stern menade att Metall med stöd av andra förbund försöker sälja in en tjänst med maktspråk på ett sätt som ofta inte fungerar i en modern ekonomi.
– Om man ska rädda den svenska modellen så får man konkurrensutsätta de här gamla facken. De är från 30-talet och de agerar på samma sätt nu. Det kanske behövs ett nytt tech-fack där några av de här ungdomarna som har varit utsatta för det här, de startar ett nytt fack och går till försäkringsbolagen och tecknar kollektivförsäkringar och säger att nu erbjuder vi det här på ett nytt sätt och utan den här maktfullkomligheten.
Konkurrens är bra. Vore det inte ironiskt om Metall genom sitt agerande skapar förutsättningar för sin egen utmanare. Och om Tesla indirekt omdanar svensk arbetsmarknad som företaget omdanat fordonsindustrin.