Blomberg: Behåll händerna på Almedalsrodret

Almedalsveckan behöver reformeras, men det är en ömtålig process.

Almedalsveckan behöver reformeras, men det är en ömtålig process. Partierna på Gotland måste vara delaktiga.

Almedalsveckan behöver reformeras, men det är en ömtålig process. Partierna på Gotland måste vara delaktiga.

Foto: Andi Loor/ TT

Ledare2020-06-28 18:49
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I år är det 52 år sedan Olof Palme höll det politiska tal i Almedalen som sägs ha planterat fröet till Almedalsveckan som den demokratifest vi känner den i dag.

Söndagen 28 juni skulle ha varit startskottet för Almedalsveckan 2020 och även Sverigedemokraternas dag, om inte ett fladdermusvirus från Kina lamslagit världen. 

Partiledaren Jimmie Åkesson hade avslutat dagen med att stå på Almedalsscenen och hållit ett politiskt anförande inför publik i solen. I stället bjöd SD Gotland på coronaanpassad korv, saft, kaffe och samtal i ett tält i Almedalsparken. Ett hundratal nyfikna ska ha passerat under dagen.

I stället för gränder fullproppade med ballonger, människor och möten syns denna vecka tjocka katter lojt strosa över Visbys gator och torg. 

Samtidigt erbjuder en sommar utan Almedalsvecka tid att reflektera över hur Almedalsveckan borde utvecklas framöver, och över hur sådana samtal bör föras. Värd för Almedalsveckan är Region Gotland. Själva arbetet leds av en lokal arrangörsgrupp med representanter för samtliga partier. 

Men under senare tid har buden om Almedalsveckans framtid varit många. Röster har höjts för att veckan borde förlängas i takt med att antalet partier i landet ökar. Det har också funnits förslag på att veckan borde flyttas från Visby till fastlandet för att kunna rymma fler.

I GA 29/6 skriver konsulten Marianne Olsson att en digitalisering av veckan kan bidra till större inkludering, och att digitalisering hade kunnat möjliggöra ett genomförande även i år, coronatider till trots.

Gotlands Besöksnäring AB har å sin sida aviserat att de gärna tar över driften av Almedalsveckan, och tidigare i juni lade Socialdemokraternas partisekretare Lena Rådström Baastad i tidningen Resumé (2/6 2020) nya förslag på bordet: ”Jag har talat med partisekreterare i alla partier och det finns en bred enighet om att veckan kan kortas till fyra dagar. Samtidigt för vi fram förslaget att tidigarelägga det en vecka, till veckan direkt efter midsommar.” 

Det senare ska ha kommit som en kalldusch för den lokala arrangörsgruppens ordförande Lisbeth Bokelund (Mp) som berättade för GA (12/6 GA) att de inte blivit informerade alls. 

Förra året hade Almedalsveckan enligt GA närmare 3 700 genomförda evenemang och mer än 100 000 deltagare. Den ekonomiska betydelse som veckan har för näringslivet på Gotland kan inte överskattas, men samtidigt är evenemangets demokratiska värde ovärderligt. Samtidigt som veckan är i stort behov av att utvecklas är det viktigt att komma ihåg att veckan i första hand är ett demokratievenemang. 

Almedalsveckan kan få svårt att behålla sin legitimitet om större förändringar inte förankras på lokal nivå. Ifall det kan uppfattas som att veckan kidnappas av privata eller nationella intressen är trovärdigheten i fara.

Det är den gotländska magin som har gjort Almedalsveckan till vad den blivit. Visbys gränder har om och om igen demonstrerat det fysiska mötets överlägsenhet och är inte bara en komponent för Almedalsveckan, utan en grundförutsättning för den.

Almedalsveckan behöver reformeras, men det är en ömtålig process. För att behålla den gotländska magin, legitimiteten och trovärdigheten bör samtalen föras i sann demokratisk anda. Både näringsliv och partier på nationell nivå kan gärna bjudas in till diskussionen, men de lokala partierna på Gotland bör behålla händerna på rodret.