Blomberg: Betygsstatistik är ingen affärshemlighet

Transparens och konkurrens ger kvalitet också i skolan.

Att statistik från friskolor ska klassas som affärshemligheter är helt uppåt väggarna.

Att statistik från friskolor ska klassas som affärshemligheter är helt uppåt väggarna.

Foto: Heiko Junge/TT

Ledare2020-07-01 19:48
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Poängen med det fria skolvalet är att föräldrar och elever ska kunna välja den skola som bäst passar barnets individuella behov och önskningar. Därför måste väsentlig information om enskilda skolor finnas tillgänglig. 

Med just detta i åtanke begärde Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ut uppgifter för friskolor om bland annat elevsammansättning (alltså information om elevernas bakgrund), elevantal och betygsresultat från Statistiska centralbyrån (SCB) för att underlätta för föräldrar och elever. Men de fick nobben av SCB som motiverade beslutet med att det skulle innebära ekonomisk skada för enskilda skolor. 

SKR överklagade till Kammarrätten, men denna gav SCB rätt. Skolstatistiken skulle klassas som affärshemligheter och fick inte lämnas ut. Nu har även Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast domen genom att neka prövningstillstånd. 

Det fick justitieminister Morgan Johansson (S) att twittra ut: "Friskolorna vill alltså inte att allmänheten får veta hur bra eller dåliga de är, och vill dölja en eventuell betygsinflation." Om Johansson medvetet far med osanning eller helt enkelt är okunnig förtäljer inte historien, men alldeles oavsett är påståendet falskt.

Den här statistiken är inget som skadar friskolors ekonomiska förhållanden. Tvärtom är detta uppgifter som friskolor gärna vill visa upp och konkurrera med. Friskolors bästa konkurrensfördel är just kvalitet, vilket visar sig genom att friskolors resultat genomgående är bättre än kommunala skolors. Det är därför som elever söker sig dit. Kvaliteten avspeglas i statistik som därför självklart måste vara tillgänglig för de mammor, pappor och barn som väljer skola. Dessutom var det inte friskolorna som drev igenom att informationen skulle klassas som affärshemligheter, utan den statliga myndigheten SCB.

Socialdemokraterna driver överlag en kontraproduktiv skolpolitik. I stället för att möjliggöra för fler skolor som elever vill gå i motarbetar de konsekvent de skolor som ger bäst utbildning. Hellre än att erkänna att valfrihet och fristående skolor ger bättre skolresultat vill de bevara sämre skolor genom att tvinga elever att gå i dem. Även Gotlands Folkblads vikarierande ledarskribent Robert Sundberg har uttryckt skepsis mot det fria skolvalet och hyllat en utredning som bland annat förespråkar lottning till populära skolor (GF 11/5 2020). Vänsterns syn på likvärdighet och rättvisa är att alla ska ha det lika dåligt. Inte att alla elever ska få bästa möjliga utbildning. 

Hur som helst förbereder utbildningsdepartementet nu författningsändringar för att skolstatistiken ska kunna göras offentlig igen. Det är glädjande. 

I ett fritt samhälle ska det finnas utrymme att med strävan och egna ansträngningar kunna forma sitt liv. En grundförutsättning för det är att man kan göra fria och upplysta val. Transparens, konkurrens och möjligheten till fria val ger kvalitet - även i skolan.