Socialdemokraterna tycks göra sitt yttersta för att hålla partiordföranden Stefan Löfven borta från intervjuer och debatter. Det gör de klokt i. När Löfven inte syns och hörs brukar opinionssiffrorna kunna stiga uppåt. Men så fort han öppnar munnen vänder de ofta ner igen. Uttalanden som ”många döda försöker fly” glöms inte i första taget. Inte heller den katastrofala intervjun i Agenda (17/11 2019) med talepunkter, floskler samt orden ”vi såg det inte komma” som enda svar på det grova gängvåldet. Därför bäst att så långt det går gömma undan Löfven från mikrofoner och rullande kameror.
Men nu tycks denna vinnande strategi med fördel kunna utökas till att även omfatta utrikesminister Ann Linde (S). Intervjun i tyska Deutsche Welles tv-program Conflict Zone är nämligen en härdsmälta av sällan skådat slag. På synnerligen stapplande engelska försöker Linde uppretat och arrogant att förklara varför Sveriges coronastrategi inte är ett totalt haveri, och detta för en internationell toppjournalist som har den dåliga smaken att ställa tuffa frågor. Resultatet är plågsamt att se. "Fanns det ingen plan för de äldre? Är det inte skamligt?", undrar journalisten. ”Du beter dig som om det vore ett VM!”, fräser en uppenbart provocerad Linde.
När Sveriges solidaritet inom EU ifrågasätts då regeringen är kritisk till den föreslagna återhämtningsfonden svarar Linde att "det låter som du vill kasta ut oss ur EU".
Inte bara tonen chockerar, utan även Lindes felaktiga sakpåståenden. Med stor bestämdhet hävdar hon att Sverige inte längre har någon överdödlighet och att alla i hela landet som vill testa sig får göra det, symptom eller inte. Inget av påståendena stämmer.
Kritiken kom som ett brev på posten. Ulf Kristersson (M) menade att Lindes arroganta och självtillräckliga svar på omvärldens rimliga frågor om de höga svenska dödstalen äventyrar Sveriges anseende. Stefan Stern, tidigare biträdande partisekreterare och statssekreterare för Socialdemokraterna, twittrade att han ”faktiskt aldrig sett något liknande”.
Eftersom Linde uppenbarligen bestämt sig för att klampa vidare med foten i klaveret bemötte hon kritiken med att ”Det är möjligt att man kan vara lite trevligare, le lite mer och möjligen vara lite mer kvinnlig när man säger svaren. Det får väl jag tänka på.” Därmed lyckas utrikesministern med konststycket att förolämpa både kvinnor och män i samma andetag. Att vara arrogant, otrevlig, skrävlande och aggressiv är alltså i hennes ögon manligt, medan det är kvinnligt att le och vara undflyende?
Lindes bristande engelskkunskaper ger anledning till oro för hur Sveriges talan förs i internationella förhandlingar. Därtill är det en hygienfaktor att hålla sig till sanningen. Vidare är det klädsamt att kunna ta till sig kritik och förmå uppvisa ödmjukhet i de fall misstag har begåtts.
Av en svensk utrikesminister ska man kunna förvänta sig mer än så här. Kristersson avser ta upp saken med statsministern. Sverigedemokraterna har anmält till KU. Vad har då Löfven att säga? Jo, ”Utrikesministern gör ett fantastiskt jobb.” (TT 23/6). Så kan det gå när inte haspen är på.