De senaste tio åren har Sverige tagit emot en halv miljon asylsökande utan en plan för hur integrationen ska fungera. Konsekvensen har blivit ett växande skuggsamhälle, ökande kriminalitet och eskalerande våld som drabbar hela samhället. År 2020 fick 600 personer asyl i Danmark. I Sverige beviljade Migrationsverket förra året nästan 90 000 personer uppehållstillstånd. Denna nivå kommer med S nya utlänningslag som började gälla den 20 juli att öka, inte minska.
Unga kriminella som begår mycket grova brott skakar allt oftare landet. Allt fler unga väljer en brottslig bana i livet, och det går inte att bortse från att hög invandring, av företrädesvis unga män från Afrika och Mellanöstern, i kombination med bristande integration leder till utanförskap och hopplöshet.
I ett plötsligt utbrott av handlingskraft vill nu regeringen slopa straffrabatten för unga vuxna brottslingar. Det är ett förslag som riksdagen ställde sig bakom redan för fem år sedan.
Problemen med bristande integration är något som våra grannländer sedan länge insett och därför anstränger sig för att lindra konsekvenserna av. Därför har exempelvis Socialdemokraterna i Danmark numera ett mål om noll asylsökande till landet, och folketinget har nyligen röstat igenom ett förslag som innebär att hela asylprocessen i Danmark flyttas till Afrika. Krafttagen för att behålla ordningen i landet avspeglas också i strängare lagstiftning och hårdare straff, som gjort att unga gängkriminella från Sverige till sin förvåning blivit inburade på livstid i Danmark när de begått grova brott på fel sida gränsen, vilket i Sverige istället hade renderat en kavalkad av straffrabatter.
För att få bukt med den rådande integrationskrisen i Sverige krävs en rad brottsförebyggande och integrationsfrämjande åtgärder, men även en kraftigt minskad invandring, så att det ska finnas en chans att de som redan kommit hit ska komma in i och bli en del av det svenska samhället. Detta har även de svenska Socialdemokraterna insett, då de har svängt från statsminister Stefan Löfvens (S) "Mitt Europa bygger inga murar" år 2015 till finansminister Magdalena Anderssons (S) "sök er till ett annat land" år 2017.
Och att S numera skulle vilja minska migrationen till Sverige arbetar migrationsminister Morgan Johansson (S) hårt för att försöka sätta bilden av. I veckan rapporterade media om Sveriges nya strängare lagstiftning, men sanningen är att S istället nu åter gör migrationslagstiftningen mer generös.
Mitt i regeringskrisen före midsommar röstade riksdagen om en av mandatperiodens viktigaste lagstiftningar. Med en rösts marginal fick S, MP, C och V igenom den nya utlänningslagen.
Omröstningen hamnade i medieskugga på grund av regeringskrisen, men Johansson har också lagt ut dimridåer för att dölja vad den nya lagen faktiskt innebär och framställt det som att den innebär en minskad invandring när den i själva verket för med sig att invandringen till Sverige ökar.
Istället för att jämföra med den lagstiftning som gällt fram tills nu jämför Johansson istället med den synnerligen generösa lagstiftning som Sverige hade fram till år 2016, innan åtstramningarna. Det innebär att regelverket med den nya lagstiftningen nu åter blir mer generöst än vad det hittills har varit, och att pull-effekterna och därmed invandringen till Sverige kommer att öka igen.
Den nya lagen innebär till skillnad från vad Johansson presenterat det som inga skarpa krav på vare sig kunskaper inom språk eller samhälle för permanent uppehållstillstånd. Det blir nu dessutom lättare att slippa försörjningskravet för att få permanent uppehållstillstånd.
Det blir nu också lättare att ta hit anhöriga. Den som kommit först till landet behöver inte längre ha ett varaktigt uppehållstillstånd utan ska bara bedömas få tillstånd att stanna i Sverige under en längre tid. Även andra personer med tidsbegränsade uppehållstillstånd ska kunna fungera som anknytningspersoner.
Dessutom ska fler grupper än hittills kunna anhöriginvandra, nämligen personer som vill gifta sig eller bli sambo med personen som först kom till Sverige.
I den nya utlänningslagen blir det också fler undantag från kravet på försörjning vid anhöriginvandring, och som tas bort för personer som var gifta eller samboende i hemlandet. Det blir lättare även för andra att slippa försörjningskravet.
Slutligen upphör möjligheten till uppehållstillstånd av humanitära skäl att vara den undantagsbestämmelse som den hittills har varit. Nu blir det lättare för både barn och vuxna att få stanna i Sverige, även om de inte har skyddsskäl. De som omfattas av gymnasielagen, vilket är 9 000 personer som mestadels utgörs av män, kommer att kunna få stanna på denna grund, och det gäller även för personer med gällande beslut om utvisning.
När det blir lättare att få stanna kommer också fler att söka sig till Sverige. Det finns alltså en avgrund mellan migrationsministerns tal om en stramare politik och den nya lagen. Regeringen ökar invandringen till Sverige men framställer det som om de skulle förespråka en stramare lagstiftning.
Man kan för all del tycka att Sverige fortsatt ska ha en hög invandring oavsett konsekvenserna för samhället, eller att det inte finns något samband mellan volym, integrationsförmåga och eskalerande kriminalitet, eller att det kanske finns samband men att det inte spelar någon roll. Men det vore hederligt att vara öppen med vilken migrationspolitik man faktiskt driver, istället för att påstå att en ökning är en minskning.
För att Sverige ska klara av att vända integrationskrisen krävs en kraftigt minskad invandring. Men för att en sådan ska bli verklighet krävs en ny regering.