I måndags kunde vi se vad Gotlands Folkblad anser "måste" göras i svensk politik. Robert Sundberg beskrev hur alla partier "måste" agera för att Socialdemokraterna ska kunna behålla makten.
Det var väldigt många om och men i resonemanget. Bland annat denna slutsats: "Om C inte accepterar V-inflytande om S-ledda regeringens budget och det blir regeringskris därför, blir C tvungna att acceptera att SD har inflytande på en M-ledd regerings budget."
Om M/KD/SD lägger ett gemensamt budgetförslag, eller i alla fall röstar på samma, så blir det den budgeten som gäller. Det har alla partier att acceptera, även Socialdemokraterna. Däremot har varken Centerpartiet eller Vänsterpartiet något ansvar att se till att Löfven klarar sig kvar till valet 2022.
Som bevis för att blocköverskridande uppgörelser utan V och SD är omöjliga sägs ofta att "Januariavtalet var ohållbart från början". Hm, fast det höll ända till sommaren 2021. De skulle ha hållit till nästa val utan V/SD-manövern för att fälla regeringen utan att ha nån plan för ett alternativ till densamma.
Som det ser ut i opinionen just nu ligger det nära till hands att det blir en budget med starka inslag av SD-politik eftersom SD är ungefär lika stora som Moderaterna och har krävt inflytande "i proportion till sin storlek".
Om bara kvinnor fick rösta skulle däremot en SD-stödd regering, hur den än skulle se ut, vara omöjlig.
Då skulle istället V/S/MP/C ha stor majoritet i Sveriges riksdag, 212 mot 137, för M/KD/SD, Liberalerna skulle inte få några mandat alls. Om bara män fick rösta skulle varken Liberalerna eller Miljöpartiet klara riksdagsspärren och det högerkonservativa blocket få stor majoritet, 203 mot 146 mandat. Störst skillnad mellan andelen kvinnor och män finns det som bekant hos Sverigedemokraternas väljare.
Det här har Dagens Nyheter räknat ut genom att använda SCB:s partisympatimätningar från 2006 och framåt för att beräkna hur könsbalansen bland riksdagspartiernas sympatisörer har utvecklats över tid.
Men än så länge gäller valresultatet från 2018, vad man än tycker om detsamma. Det är den mandatfördelningen som ska ligga till grund för budgeten under valåret 2022.
Nu när nya konstellationer börjar växa fram kommer det att påverka väljarna inför nästa val. För även om man sympatiserar med ett enskilt parti blir en röst på detta samtidigt en röst på de partier detta samarbetar med och som man kanske inte alls vill ge någon makt.
Än så länge finns inget uttalat regeringsalternativ åt något håll. Det enda som är säkert i nuläget är att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ser bättre möjligheter för Sverige genom ett samarbete med Sverigedemokraterna än att sätta sitt hopp till en borgerlig allians enligt tidigare modell.
Det är synd.