Bofride: Bästa möjliga utfall för Gotlandshem

Bästa möjliga utfall blev det när Moderaterna på ön nu nominerar halvtidsgotlänningen och styrelseproffset Peter Norman till ny ordförande för Gotlandshem.

Peter Norman i egenskap av finansmarknadsminister ringde i klockan under öppningsceremonin med anledning av Stockholmsbörsens 150-årsjubileum 2013. I dag är han styrelseledamot i Nasdaq Stockholm AB.

Peter Norman i egenskap av finansmarknadsminister ringde i klockan under öppningsceremonin med anledning av Stockholmsbörsens 150-årsjubileum 2013. I dag är han styrelseledamot i Nasdaq Stockholm AB.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare2021-04-20 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förutom att det hade varit att önska att Peter Norman ersatte Roger Wärn medan Elisabeth Kalkhäll ännu var kvar som vd, är detta en lösning som överträffar alla förväntningar.

Det borde den göra för alla, oavsett partifärg.

Peter Normans cv går inte av för hackor och hans starka koppling till ön som halvtidsboende borgar för ett engagemang som går lite utanför hans övriga styrelseuppdrag som ligger på en helt annan nivå.

Peter Norman är kanske mest känd för den breda allmänheten i sin egenskap som finansmarknadsminister i Reinfeldts andra regering. I dag är han ordförande för bland annat Transportstyrelsen, Oscar Properties, ledamot i Nasdaq Stockholm AB och ordförande för Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (där gotlandsfödda Helena Wessman för övrigt är rektor).

En väldigt tråkig historia har därmed fått en positiv vändning och möjligheterna för en omstart ser goda ut med Dahllöf/Norman vid rodret.

Om nivån i styrelsen kommer att få en ordentlig höjning så är nivån på viss debatt erbarmligt låg.

Hanna Westerén och Oscar Lindster, båda socialdemokrater, skriver på Gotlands Folkblad att jag sprider politikerförakt. Vad man ska kalla det som de som politiker sprider kan man diskutera. 

De skriver: "Dessutom diskvalificerar Bofride också frågan om inte olika kompetenser i själva verket är en styrka".

Det jag faktiskt skrev: "Det bästa är självklart en blandad styrelse med både lekmän och mer branschinsatta ledamöter".

Vidare påstår de att jag anser att "det går en skarp skiljelinje mellan de som har politiken som yrke och de som inte har det, och därmed också en skarp gräns för kompetens mellan yrkespolitiker och fritidspolitiker". 

Visa mig gärna i vilken text, vilken dag och i vilket universum jag har påstått något sådant.

Till slut landar de i samma slutsats som Erik Fransson: att jag vill avskaffa folkstyret.

Ett mer ohederligt sätt att föra debatt är svårt att finna. Jag har diskuterat Gotlandshems styrelse, en bolagsstyrelse för ett bolag som verkar under helt andra betingelser i dag än när allmännyttan bildades. Jag har inte föreslagit något som ska ersätta dagens system, jag har pekat på att det är en komplex bransch för hobbypolitiker att sätta sig in i. 

Att Erik Fransson, Oscar Lindster och Hanna Westerén ser orden hobbypolitiker/fritidspolitiker som ett nedsättande epitet får stå för dem. Jag högaktar alla som ger av sin fritid för allas vårt bästa.

Aldrig någonsin har jag påstått att folkstyre ska ersättas med nån sorts elitstyre. Aldrig någonsin har jag påstått att politiker i gemen saknar kompetens.

Det verkar nästan som om Lindster och Westerén inte läst mina ledare utan bara Erik Franssons "tolkningar" av desamma. Nästan som att det är viktigare att misskreditera mig än att diskutera sakfrågan.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.