Är politikerna totalt omdömeslösa och okunniga? Fattar de inte vad de håller på med och vänder de kappan efter vinden utan att ta ansvar för sina beslut så fort det börjar blåsa snålt?
Ja, så kan man uppfatta det när man läser kommentarer och tyckanden från läktaren angående översynen av öns skolorganisation.
Nu råder det en stor och tydlig majoritet för att skolorganisationen inte ska centraliseras mer än den är i dag. Detta efter att man tydligt fått konsekvenserna redovisade för sig om hur det skulle bli om ingenting görs åt de senaste årens utveckling. Om man bara följer med utan politisk styrning och stöttning.
Somliga säger att nu händer det ingenting, hela utredningen är värdelös, allt arbete förgäves, allt kommer att bli som förut. Alltså precis som det blev efter förra översynen när inga åtgärder vidtogs utan allt tilläts rulla på.
Jag uppfattar inte att detta är intentionen med gårdagens beslut. Kalla mig naiv men jag läser ett beslut som andas beslutsamhet att vända utvecklingen. Det sker naturligtvis inte genom att göra ingenting. Det kräver tydliga beslut, det kräver stora investeringar, det kräver gotlänningarnas stöd.
Det kräver att man inte bara lyssnar på föräldrar och lärare som applåderar beslutet utan inte minst på dem inom skolan som suckar bedrövat över samma beslut.
Beslutet innebär inte bara att skolor inte ska läggas ner. Det innehåller också investeringsplaner och en förändrad indelning av rektorsområden vilket till viss del kommer åt problemet med små lärargrupper.
Moderaterna och Liberalerna är besvikna på att Centerpartiet och Kristdemokraterna valde en blocköverskridande överenskommelse hellre än att lägga fram utredningen som sitt eget förslag.
Men även om man lagt fram ett kompromissat förslag som bara två av fyra allianspartier stod bakom, så hade det ju inte gått igenom. Alliansen har som bekant inte majoritet, vare sig i barn- och utbildningsnämnden eller i regionfullmäktige där beslutet slutligen ska klubbas i februari.
Alternativet hade varit att låta de rödgröna med stöd av SD vinna en votering och därmed både stå som förlorare i sakfrågan och se oppositionen hyllas för att den räddade skolorna på den gotländska landsbygden.
Skolöversynen har siktet mot framtiden, här har ett pedagogiskt dilemma infunnit sig. Många har inte sett de problem som formuleras i utredningen. Många av de skolor som tjänstemännen föreslog skulle läggas ner har bra resultat, många elever och behöriga lärare.
Det stora orosmolnet vid horisonten är det faktum att i stort sett hela yrkeskåren behöver nyrekryteras inom de närmaste åren allteftersom lärarna går i pension. Det problemet hade inte lösts av att åtta skolor på landsbygden lagts ner.
Så lika lite som att allt är frid och fröjd för att skolorna får vara kvar, lika lite skulle problemet ha lösts om de lades ner.
Det är inte seriöst att ge sken av att det finns en enkel lösning för detta.