Bofride: "Bra att begränsa talartid och voteringslust"

Begränsad talartid, uppmaning att skippa voteringsmaraton samt inga kollektiva uppkopplingar.

Fullmäktiges presidium: 2:e vice ordförande: Jonathan Carlsson (S), 1:e vice ordförande: Björn Dahlström (C) och ordförande: Inger Harlevi (M).

Fullmäktiges presidium: 2:e vice ordförande: Jonathan Carlsson (S), 1:e vice ordförande: Björn Dahlström (C) och ordförande: Inger Harlevi (M).

Foto: David Skoog/arkiv

Ledare2020-11-16 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regionfullmäktiges presidium stramar upp reglerna inför dagens budgetsammanträde. Regler som man hoppas kan leva kvar även efter tiden av fysisk distansering. Kompletterat med ett digitalt voteringssystem.

Det kan bli långt ändå i dag när delårsrapport och budget ska diskuteras och beslutas. 

Så länge det inte finns ett digitalt tillförlitligt system att rösta kan man hoppas att partierna respekterar presidiets önskan att reservera sig direkt mot beslut de inte gillar, det behövs inte voteras varje gång i frågor där man från början vet utgången.

Budgetsammanträdena brukar vara ett tillfälle för partierna att visa skillnaderna hur man prioriterar. Själva omfattningen av budgeten är nästan alltid ungefär densamma i de olika förslagen. Det är hur pengarna fördelas på marginalen man brukar vara oense kring.

Eftersom det finns fem budgetförslag lär det bli många omröstningar och ingen kommer att rösta på nåt annat än sitt eget förslag. Så man kan hoppas slippa voteringar om varenda liten skillnad. 

För första gången finns också ett förslag från Sverigedemokraterna. Men den version jag har fått innehåller inga siffror över huvud taget utan är mer ett politiskt idéprogram om vad SD vill i väldigt allmänna ordalag. Det siffersatta förslag jag hittat är att SD vill minska anslaget för politikerarvoden med tre miljoner.  

Den stora skillnaden är att allianspartierna vill fortsätta strama åt budgeten för att få balans mellan pengar och verksamhet. Detta är något som alla partier står bakom men de rödgrönrosa bara i ord vad det verkar. 

Det finns dock ingen annan väg framåt om vi värnar välfärden på sikt. Det handlar inte om att ha pengar i högar istället för att använda dem i en verksamhet som behöver tillskott. Det liknar synen på resurser i stort, inte bara de ekonomiska. Vi som lever nu kan inte använda jordens alla tillgångar och strunta i dem som kommer efter.

Ekonomi är inte något "borgerligt" som man kan tänka bort för att "satsa istället för att spara". Det gäller att ha siktet längre inställt än fem år framåt. 

Satsningar kan förvisso leda till besparingar på sikt. Inte minst inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Men det är inte alltid mer pengar som är lösningen. 

Vi behöver inte minst styra om besöken från akuten till primärvården. När akuten är mer tillgänglig än ens vårdcentral är det ganska givet var det blir kö. Den digitala vården måste också sluta ses som ett hot när den innebär en del av lösningen.

Det här sättet att ständigt tänka i nya arbetssätt är ett annat ord för att effektivisera. Att effektivisera betyder ju inte att göra saker sämre till en lägre kostnad utan att göra saker bättre vilket leder till lägre kostnader. Vem kan vara emot det?

*     *     *

I går kunde han inte hålla emot längre, Donald Trump erkände att Joe Biden vunnit valet men vidhåller att det skett genom fusk. Nu hänger mycket av utvecklingen i USA på hur Republikanska partiet väljer att agera. Väljer man att ta avstånd eller väljer man att stödja de helt ogrundade påståendena och genom detta ge grogrund åt fortsatt splittring och hets?

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.