Ska man stå upp för de demokratiska institutionerna eller ska man samarbeta med ett parti som gör allt vad det kan för att skada tilltron till desamma?
I en artikel i Svenska Dagbladet blir skillnaderna tydliga. Medan Annie Lööf (C) ser vikten av att hålla koll på den svenska högerextremismen och hur den påverkas av det som händer i USA anser Jimmie Åkesson (SD) att Annie Lööf själv är ett större problem: "Det som är ett hot mot demokratin är om vi fortsätter spä på polarisering och splittring i samhället. Där menar jag att Morgan Johansson och Annie Lööf är väldigt bra exempel på politiker som har ett väldigt högt tonläge helt i onödan".
Till skillnad från de hövliga och nedtonade SD-företrädarna då får man förmoda.
Annie Lööf påpekar i SvD-artikeln att det viktigaste nu är att öka tilliten i samhället och se till att domstolarnas oberoende stärks.
Jimmie Åkesson ser ett annat "jättestort" demokratiproblem för kommande valrörelser i Sverige: "Jag är väldigt orolig för att vi kommer att få se inskränkningar som i förlängningen påverkar valutgången, säger Åkesson och föreslår att ”det demokratiska skyddet för medborgarjournalister och alternativa medier stärks”.
Ja, för vad skulle SD vara utan sina nätsoldater och "nyhetsförmedlare", finansierade och drivna av partiet direkt eller av närstående till detsamma. Medier med en tydlig agenda att få fäste för bilden av traditionella medier som lögnare och styrda av "vänsterliberala" galenskaper.
Partiledardebatten var i den meningen extra intressant. Det var länge sedan partiledarna möttes i debatt och det märktes att debattlustan var stor.
Däremot var en genomgående trend att alla tyckte att de andra borde prata om andra saker än de valde att ta upp. Man ställde frågor om en viss sak och svarade med att fråga vad den andre tyckte om nåt helt annat.
Ebba Busch talar övertygat om behovet av en ny regering och får uppbackning av Moderaterna men hur en annan regering skulle se ut står fortfarande skrivet i stjärnorna. Även om Moderaterna och SD nu har fina opinionssiffror hänger KD på fyraprocentsspärren och även om man klarar den får M/KD/SD knappast majoritet i riksdagen.
Och alla andra håller fast vid det som även KD och M stod för före valet: formaliserat samarbete med SD är uteslutet.
* * *
Angående gårdagens ledare så formulerade jag mig som om Svenska Spel slutat att sponsra gotländsk idrott. Så är inte fallet vilket de flesta som följer våra gotländska lag vet om. Det är den indragna kultursponsringen som det varit debatt om. Jag beklagar min hopblandning av detta.
Svenska Spels presschef påpekar också lite försynt att det var fem år sedan man flyttade från Sundbyberg till Solna, det däremot, hade gått mig helt förbi.