Bofride: "Dags för partierna att formera sig för val"

Det börjar bli dags för politikerna att ställa samman sina listor inför valet 2022. Vill du vara med?

Hur ser denna församling ut efter valet 2022? Kanske sitter du där då?

Hur ser denna församling ut efter valet 2022? Kanske sitter du där då?

Foto: David Skoog/arkiv

Ledare2021-02-17 07:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Alla som tänker att de skulle kunna bidra till vårt samhällsbygge har snart chansen att göra detta. Partierna har sannolikt redan börjat sonderat efter nya namn som kan locka röster och även vara viktiga kuggar i det politiska arbetet.

Den som känner sig sugen, eller bara är nyfiken rekommenderas att ta kontakt med det eller de partier som ligger närmast till hands. Den som tror hen ska finna partiet som motsvarar alla ens personliga åsikter och visioner får nog starta ett eget parti.

Det borde vara långa köer till partiernas nomineringskommittéer med tanke på den utbredda myten att det är ett välbetalt jobb utan ansvar. Men även om arbetet till allra största delen är ideellt är det ett uppdrag som jag tror få kommer att ångra.

Att få direkt del och insyn i alla politiska processer skapar större förståelse och ger en också kunskap och erfarenheter som kan vara till nytta i övriga livet. En merit helt enkelt.

Eftersom arbetet är ideellt bestämmer du själv också hur mycket kraft du vill lägga på politiken. Det finns väldigt många olika uppdrag att utföra, allt är inte att plöja dokument inför beslut. Det finns mycket praktiskt som behöver fixas, strategiskt tänkande och marknadsföring är sånt som partierna oftast betalar för och kompetenser som man med all säkerhet skulle ta emot med öppna armar. 

Det ska säljas lotter, kokas kaffe, ringas runt för att värvas medlemmar, stås i valstugor, skrivas insändare. 

Men om man tänker sig att kandidera på en lista är det nu man ska slå till. Listorna ställs samman av en nomineringskommitté och fastställs efter olika procedurer som är en blandning av medlemmarnas röster och hur partiet vill "fördela" sina toppnamn.

Så man kan säga att det behövs två "valrörelser". Först en inom partiet, för att komma så högt på listan som möjligt, sedan en för att få väljarna att lägga sin röst i valet till region och riksdag.

Vid varje sammanträde med regionfullmäktige rapporteras om ledamöter som valt att lämna och nya som ska in efter att länsstyrelsen räknat samman resultatet för senaste valet.

Ibland hinner knappt de nya väljas in innan de lämnar. Mycket kan förändras på ett par år och det som gällde inför valet när man ställde upp som kandidat kan vara helt annorlunda i dag. Det är fullt förståeligt.

Det är också ogörligt att kräva av alla som står på listan men inte kommer in efter valet att de ska sätta hela övriga livet på stand by under hela mandatperioden för att kunna ta över. Så vi får nog fortsätta att acceptera en viss omsättning av politiker.

På de främsta positionerna är det dock mindre ruljangs. I Centerpartiet känner man igen namnen sedan decennier tillbaka även om många nya också kommit till. I Socialdemokraterna byttes hela "toppen" ut för några år sedan när Åke Svensson och Björn Jansson lämnade och Hanna Westerén försvann till riksdagen.

Moderaterna har en ung men redan rutinerad ordförande och gruppledare i Jesper Skalberg Karlsson men i leden också många seniorer, liksom Liberalerna.

Vilka blir nästa generation regionråd? Är kanske du en av dem?

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.