Det beror inte på att partierna har olika värderingar lokalt och nationellt. Det beror snarare på att man hittat bästa möjliga samarbeten för att få majoritet. Allt som oftast ligger de borgerliga närmast varandra men det finns många "oheliga allianser" också.
I riksdagen krävs 175 mandat för att få majoritet och därmed möjlighet att få igenom sin budget utan att behöva några andra förhandlingar eller samarbeten.
Inget av blocken fick som bekant en sådan majoritet efter valet 2018. Så gott som alla rimliga alternativa sammansättningar prövades, och förkastades. Till slut fick man en S-regering som kunde regera tack vare stöd från C och L.
Det var inget förstahandsval, snarare ett sistahandsval. Värt att ha i minnet när nu diskussionen rasar om vad olika partier kan tänka sig inför valet nästa år. Det är bra att väljarna får besked, inte bara bra, det är ett fullt rimligt krav väljarna kan ställa.
Problemet med att få ihop en majoritet riskerar att upprepas efter nästa val.
Det ska bli intressant att se hur partierna lokalt på Gotland bestämmer sig för att agera inför valet nästa år. Mest troligt är väl att man går till val med samma uppställning som nu: en borgerlig allians, en rödgrönrosa och så SD som har vågmästarroll och som saknar såväl samarbetspartners som politik.
Eller kommer Moderaterna och Kristdemokraterna att bjuda in Sverigedemokraterna på samma sätt man gjort i riksdagen? Det är föga sannolikt med tanke på att till skillnad mot på det nationella planet är Centerpartiet på Gotland en avgörande part att ha med för att kunna leda regionen.
Centerpartiet och Socialdemokraterna har cirka 25 procent var av väljarstödet och skulle få egen majoritet om de valde att samarbeta. Vilket inte känns som ett särskilt sannolikt scenario just nu i alla fall.
Men risken är också att det blir ännu svårare för de båda traditionella blocken att få ihop en majoritet, det vill säga ha minst 36 mandat i fullmäktige. Då kommer det att behövas samarbeten på ett annat sätt än i dag. Eftersom vågmästarpartiet SD inte driver någon egen politik finns ingen större risk/chans att de aspirerar på att leda regionen.
Under väldigt många år skiftade makten vid varje val här på Gotland. Något som har skapat ett starkt tjänstemannastyre eftersom det är där som kontinuiteten funnits.
Det finns inte så mycket möjligheter att göra om så mycket i en verksamhet där redan en absolut majoritet är lagstyrd och består av vård, skola och omsorg. Skillnaderna har mer handlat om synen på ekonomin.
Det partierna (alla partier) vill framhålla som stora satsningar beroende på den förda politiken, är ofta bara pengar på marginalen i en budget på fem miljarder.