Beslutet att höja uteblivandeavgiften vid Folktandvården med bara en hundralapp höll bara i ett år.
Om ni minns behandlades ett förslag om höjning av avgiften för att utebli från tandvårdsbesök för barn och unga förra hösten. Detta eftersom antalet uteblivna besök var stort och störde verksamheten på ett påtagligt sätt.
Man ville därför höja från 150 kronor till 500 kronor för den som inte orkade anmäla återbud så sent som dagen före kl 15.00. Oppositionen och SD var emot och tyckte att avgiften skulle höjas till 250 kronor. "Då kan man i min mening lika gärna låta bli att höja, 100 kronor mer eller mindre lär inte spela någon roll i sammanhanget" skrev jag då och det visade sig att jag hade rätt.
Den lilla höjningen har inte påverkat det oönskade beteendet mer än ytterst marginellt. De rödgrönas oro att en höjning skulle drabba ekonomiskt visade sig vara obefogad. Man betalar bevisligen hellre 250 kronor än boka av eller om ett kostnadsfritt tandläkarbesök.
Nu finns dock politisk enighet kring beslutet att höja till 500 kronor per uteblivet besök, en tydlig kampanj ska också genomföras så att alla blir uppmärksammade på en kraftiga höjningen. Detta togs upp på regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde i går.
Det sunda förnuftet segrade till slut.
De allra flesta medborgare vill göra rätt. Men som med allt värderas det som erbjuds gratis inte på samma sätt som det som kostar pengar. Det är väl en tankevurpa lätt att göra, eftersom det är gratis spelar det ingen roll om jag kommer eller inte.
Just med tandvården borde dock de flesta förstå att det står ett team redo att ta hand om en om man har en bokad tid. Det går ju inte att sätta sig och ringa in nästa i kön på bara några minuter.
Jag tycker att det går att dra en parallell till en fråga som drivits hårt av Socialdemokraterna om kostnadsfria halkskydd för att förebygga fallolyckor. Syftet är att minska antalet fallolyckor vilket självklart är en god ambition. Men när man helt bortsett från det faktum att de flesta fallolyckor sker inomhus blir det fel.
Så det handlar alltså om skillnaden mellan åtgärder som ger effekt och de som bara ”känns bra”.
Att ta ut en hög avgift om man uteblir från ett vårdbesök ger bättre effekt än om det kostar lite. Samtidigt har man gjort om rutinerna så att man inte automatiskt bokar in alla. De som fyllt 18 år och därmed är myndiga och som vid tidigare undersökning inte visat sig ha några större problem med sina tänder, får ett brev om att de har kostnadsfri tandvård till och med 23 år och att de är välkomna att själva boka tid.
På tal om saker som inte ska finansieras med skattepengar när skattepengarna behövs i vård, skola och omsorg, finns "Familjeveckan". Såg att reformen från Januariavtalet nu går ut på remiss och det känns ungefär lika tondövt som en annan av gårdagens nyheter, att Handels varslar om strejk...