Bofride: "Digitala möten öppnar för fler"

Sannolikheten att kung Carl Gustaf skulle delta i Almedalsveckan är liten, men nu finns större möjlighet.

Digitala möten är tidens melodi.

Digitala möten är tidens melodi.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2021-03-17 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I går hölls ett digitalt informationsmöte om Almedalsveckan med över etthundra deltagare som ville veta mer om årets vecka. Det blev också ett exempel på hur det kan se ut i sommar när själva veckan ska genomföras digitalt.

Det visade sig också att några av deltagarna ändå kommer att finnas på plats i Visby. Några har bokningar det är svårt att boka av, men platsen är också så viktig att man vill behålla Almedalen som utgångspunkt.

Det bådar gott för valåret 2022 då alla hoppas att veckan kan återuppstå i nån sorts fysisk form. Platsen är inte viktig bara för oss på ön, utan för de allra flesta som deltar.

Det digitala kommer dock med stor sannolikhet att få en stor del i veckan, även om den blir "som vanligt" övrigt. Under pandemiåret har vi alla tvingats närma oss de digitala mötesformerna, vare sig vi velat eller inte, så de är i dag en helt naturlig del av mångas vardag.

Det öppnar ju också för mer långväga gäster och paneldeltagare eller personer som av säkerhetsskäl eller andra inte kan eller vill åka till Visby och röra sig på gatorna bland folk. 

Som kungen.

Skämt åsido så kommer det digitala skuttet vi gjort under pandemin att bidra till en ny, och jag vill påstå bättre, form av Almedalsvecka. Det digitala är här för att stanna.

Det går dock inte av sig självt att konceptet Almedalsveckan behåller sin plats på tronen av demokratiska samtal i Sverige. Det digitala gör också att platsen blir sekundär för eventuellt nya och konkurrerande arrangemang i samma klass.

Almedalens starka förankring är svårslagen men det krävs ett målinriktat arbete för att detta och nästa år samla alla krafter för att locka tillbaka folket fysiskt. Här finns inte utrymme för ockerpriser, vare sig för boende eller gatumark.

Något extra behövs för en ny start, kickstarten på Almedalsveckan 2.0. 

Och det är ju i det avseendet inte bara platsen som talar för oss, här finns också en 50-årig erfarenhet och enorm kunskapsbank och personer som är proffs på Almedalsveckan, viktiga faktorer som andra saknar.

Från planering och programsammanställning till infrastruktur som tält, stolar, ljud och förtäring.

Sånt bygger man inte upp på en kafferast. 

Så Almedalsveckan klarar sig nog. Värre är det med alla företag som på ett eller annat sätt har veckan som viktig del i sin verksamhet och avgörande intäkter. Bara ett år utan dessa var ett hårt slag, nu blir det ännu ett år som ska klaras.

Därför var det femte stödpaketet till näringslivet välkommet. Regionstyrelsen beslutade vid sitt senaste sammanträde om 11 miljoner i utökade åtgärder, därutöver fortsatta lättnader för tillsyn samt regler för uteserveringar med mera.

Vi får hoppas att detta, plus en i övrigt bra sommar, räcker.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.