I en motion till Sveriges riksdag vill Sverigedemokraterna, via ledamoten Josef Fransson, att en rad svenska institutioner och myndigheter ska läggas ner av politiska skäl. Motionen har rubriken: "Åtgärder mot institutionaliserad korruption".
Public service ska bantas "till en bråkdel", Brottsförebyggande rådet ska läggas ner liksom Sida och Allmänna arvsfonden. "Minimera Sveriges engagemang i FN och styr om det internationella engagemanget till transparenta insatser och samarbeten som är moraliskt försvarbara.". Jag antar att det är Sverigedemokraternas moral som ska vara styrande i detta. Att en ledamot av Sveriges riksdag påstår att Sverige har en institutionaliserad korruption är minst sagt anmärkningsvärt.
Och det är än en gång värt att notera att de som kallar sig sverigevänner är de som allra mest verkar hata vårt land.
Medan SD tålmodigt låter sina kostymer knyta vänskapsband i Sveriges riksdag, pågår ett annat arbete på nätet. Inte av partiet men av dem som till en stor majoritet sympatiserar med det.
På nätet finns många krafter som på olika sätt och av olika anledningar jobbar med systematiskt påverkansarbete för att skapa splittring och bryta ner tillit till nationers ledning och offentliga förvaltning.
"Dom lurar oss" är ett gemensamt budskap som skapar gemenskap för alla som "genomskådat" pk-samhället.
För tillfället pågår till exempel en kampanj mot medarbetare på Myndigheten för press, radio och tv. Högerpopulistiska och högerextrema medier menar att myndigheten inte beviljat mediestöd till några av dessa av politiska skäl.
Reportrar utan gränser har fått påtryckningar från en grupp kallad Media Watchdogs of Sweden, som vill att Sveriges placering i indexet för pressfrihet ska sänkas för att de anser att myndigheterna betalar ut mutor till medier för att de ska rapportera okritiskt om desamma, framför allt gällande coronastrategierna.
Ju fler som använder sina plattformar för att ge näring åt myten om korrumperade medier desto fler kommer att övertygas om att det är sant. När politiker på hög nivå (Jimmie Åkesson) hyllar "alternativa medier" som en bra motpol till övriga, traditionella medier, så är det ett tydligt budskap till alla som läser dessa: det är ni som har rätt, de andra lurar er.
Medieinstitutet Fojo publicerade nyligen en antologi som ger "ett kraftfullt och dystert budskap om Mediesverige". Där noteras bland annat att tonen i sociala medier gör att många drar sig därifrån. Hatet äter upp en till slut.
Nicklas Malmberg och Robert Jacobsson, sociala medier-specialister på Sveriges Radio, anser dock att medierna själva behöver rannsaka sig i denna utveckling.
"En viktig uppgift för journalistiken är att vara en del av den kulturen, och erbjuda alternativ till sociala mediers dåliga sidor. Receptet för alternativet är att vi journalister närvarar i kommentarsfälten. Det räcker inte att endast ta bort kommentarer såsom hat och hot – utan vi behöver sänka megafonen, kliva ner från hästarna och ha en genuin nyfikenhet på andra människor, deras tankar och åsikter" skriver de och jag håller med helt och fullt.