Bofride: "Ett läkarbesök kostar även om det är gratis"

Tandvårdssystemet har setts över och en utredning föreslår att dra tillbaka "gratis" tandvård för unga vuxna. Det är bra.

Fri tandvård för unga vuxna föreslås att dras tillbaka till förmån för en mer behovsprövad statlig finansiering. Det är bra.

Fri tandvård för unga vuxna föreslås att dras tillbaka till förmån för en mer behovsprövad statlig finansiering. Det är bra.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2021-03-03 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I debatten kring nätläkarna talas det ofta om att de behandlar friska personer.

Nu börjar en diskussion om en liknande situation, dock mer relevant och tydlig än påståendet att friska människor skulle missbruka vården.

Det handlar om våra tänder.

Här kan man tala om klasskillnader och att främst friska tänder kontrolleras. De som går på sina årliga kontroller "för säkerhets skull" mot de som verkligen skulle behöva men inte har råd. 

En statlig utredning om jämlik tandhälsa har under tre år undersökt det svenska tandvårds­systemet. I går överlämnade utredaren Veronica Palm utredningens betänkande till regeringen. Förslagen redogjordes också för i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Bland förslagen finns ett om att slopa den fria tandvården för unga vuxna som Vänsterpartiet drev igenom i förra budgetbehandlingen. Det är verkligen en konstig prioritering av skattemedel och det vore bra om det drogs tillbaka.

Utredningen föreslår också att undersökningsbesöken ska kosta 200 kronor och eventuellt påföljande behandlingar betalas av var och en. Alla vuxna ska erbjudas dessa besök som också ska innehålla visst förebyggande arbete.

"Offentliga subventioner behöver omfördelas – från friska patienter som kan gå mer sällan än i dag till patienter med behov av fler tandvårdsbesök" skriver utredaren. Det statliga stödet ska alltså bli mer behovsinriktat än generellt så att de med störst behov får mer av stödet.

Det hävdas ofta att tandvården borde ingå i högkostnadsskyddet och tanken är vällovlig. Dock skulle det bli väldigt dyrt. Det blir ju ändå vi som får betala, men via skatten.

Även här finns förklaringar som måste särskiljas. Det är en sak att få dåliga tänder för att man struntat i att borsta tänderna, men om tänderna skadats när man var liten och inte själv vare sig kunde eller visste hur man skulle förebygga dåliga tänder, ja då är det självklart en annan sak.

En annan parallell till övrig välfärd är de privata alternativen och deras påstådda grävande ur skattekistan att dela ut i vinster.  I debattartikeln berättar Veronica Palm att "År 2019 var rörelse­marginalen för privata tandvårdsföretag 12,7 procent, vilket kan jämföras med 5,6 procent för de privata företagen inom primärvården och 3,7 procent för privata assistansbolag".

Så till de som har allra störst vinster vill Vänsterpartiet med flera ge ännu mer skattepengar för att behandla friska tänder. Logiken haltar som så ofta när de ideologiska skygglapparna skymmer sikten.

Det är samma med privat företagande lett av kvinnor. Då finns det nästan alltid en förväntan att företagandet ska bestå av nån sorts välgörenhet och ideella inslag. Som när några kvinnliga entreprenörer startar en privat vårdmottagning riktad till kvinnor. 

Då blir de skammade för att de vill tjäna pengar, för att de inte startar mottagningen i ett utsatt område, för att de har fel namn och är för dyra och allt vad man kunde hitta på för att utmåla Camilla Läckberg med flera som satsade pengar på detta som okänsliga girigbukar. Att de fyller ett stort behov som det offentliga inte lyckas tillmötesgå är oviktigt

Vem har nånsin krävt att privata läkarmottagningar startade och drivna av män borde bedriva välgörenhet?

Ett besök hos läkaren för en som uppnått gränsen för frikort kostar lika mycket som det för en utan frikort. Ett tandläkarbesök blir inte gratis för att man inte behöver betala.

Det är alltid någon som betalar och pengarna ska räcka till mycket.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.