Bofride: "Familjeveckan – reformen ingen frågat efter"

Den kanske bästa konsekvensen av att Januariavtalet fallit är att det nu inte längre finns majoritet för Socialdemokraternas "Familjevecka".

Familjeveckan ska förhandlas in i höstens budgetproposition.

Familjeveckan ska förhandlas in i höstens budgetproposition.

Foto: Hasse Holmberg

Ledare2021-08-19 06:26
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Reformen ska förhandlas i budgeten för 2022 och i denna finns ju inga löften eller utfästelser. Det är också först då man kommer att redovisa de kostnader man räknar med att reformen kostar skattebetalarna.

Denna den mest onödiga och miljardslukande reform är provocerande när man ser den befintliga välfärdens behov och allt som behöver göras inom äldreomsorgen, polis och rättsväsende. Med mera.

Jag har sett att någon jämfört med Rut och Rot men till skillnad från Familjeveckan renderar dessa reformer både arbetstillfällen och därmed mer skattepengar in till staten. Familjeveckans själva syfte är att minska antalet arbetade timmar. Det ger inga pengar in, det kostar bara.

I Sverige finns 1,6 miljoner vårdnadshavare. Alla (som arbetar) får varsin vecka. Ensamstående får två. Det blir väldigt många veckor och väldigt mycket pengar. Meningen är att dagarna ska tas ut när barnomsorgen är stängd, för att kunna delta i utvecklingssamtal eller bara för att umgås med sitt barn, upp till 16 års ålder.

Kostnaderna ska tas av befintlig skatt och förutom själva bidraget får samhället kostnader i minskat BNP och inte minst: kostnaden och konsekvenserna hamnar till stor del på företagen.

Hur tondöv regeringen är inför företagarnas villkor går att utläsa i den framförhållning som krävs enligt förslaget: "En arbetstagare som vill utnyttja sin rätt till ledighet med familjedagspenning för att delta i utvecklingssamtal ska anmäla ledigheten till arbetsgivaren minst en vecka före ledighetens början."

En hel vecka. Wow. Det kanske står formulerat nånstans men jag utgår från att det är en ledighet som företagen inte kan neka. 

Extra provocerande är det faktum att reformen till stor del ska bekostas av landets företagare trots att just dessa knappast kan använda sig av den eller andra, längre, ledigheter. Två av fem företagare med småbarn har inte varit föräldralediga alls enligt Företagarna.

Men självklart påverkas även offentlig verksamhet, där det knappast finns luft och utrymme för att någon ska vara ledig utan att ersättas. Ska det finnas vikariepooler i all verksamhet för att kunna klara verksamheten?

Innan Socialdemokraterna lanserade Familjeveckan inför valet 2018 hade det behov denna sägs möta inte ens hörts av. Ingen efterfrågade en sådan reform även om man så klart kommer att tacka och ta emot den om den införs.

En stor del av befintlig föräldraledighet tas inte ens ut så man skulle kunna tycka att ett krav var att dessa ska användas innan man får ytterligare dagar av staten?

Så många frågor och ingen av dem besvaras av regeringens förslag.

Snälla Sveriges riksdag, förpassa Familjeveckan till papperskorgen.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.