Bofride: Feltänk leder till snedvriden SD-debatt

Förhållandet till SD är centralt i svensk politik, det betyder inte att det är SD som styr och bestämmer.

Politiskt samarbete grundas på värderingar, inte skolgårdspennalism.

Politiskt samarbete grundas på värderingar, inte skolgårdspennalism.

Foto: JESSICA GOW/TT

Ledare2021-03-30 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det finns ett fundamentalt feltänk i debatten om hur traditionella partier bör förhålla sig till populistpartiet Sverigedemokraterna.

Ett återkommande argument är att "Det har ju inte direkt hjälpt att isolera SD, de fortsätter att växa".

Eller: "Man kan inte fortsätta bortse från 20 procent av väljarna" eller "Alla måste sluta prata om vilka man inte får samarbeta med". "Allt kan inte bara handla om att SD ska isoleras".

Å andra sidan är det just dessa argument som ligger till grund för synen på Socialdemokraterna. Det överordnade är att "byta ut Stefan Löfven" och att Socialdemokraterna ska hållas utan inflytande.

Att ta ställning i förhållandet till SD har ingenting med SD:s stöd i opinionen att göra. Man ska inte grunda sitt beslut på om det gynnar eller missgynnar SD. Beslutet tas utifrån politiska värderingar och vilka värderingar man vill eller inte vill kompromissa om. Vilka konsekvenser detta får måste vara sekundärt, i alla fall om man anser att ett partis grundläggande värderingar är något man inte köpslår om.

Så länge man upprätthåller charaden att de politiska positioneringarna handlar om "mobbning" eller att man "inte får prata med alla partier i riksdagen" så kan man också se Moderaternas, Kristdemokraternas och sen i söndags Liberalernas inställning som rimlig. 

Men, det handlar som sagt inte om att man inte får prata med SD. Alla pratar med SD. De är en del av riksdagen som alla andra partier, de är med i diskussioner och beslut i utskotten, de är med i riksdagens alla överläggningar och beslut.

Vilka man har formella samarbeten med bestämmer dock vart och ett parti självt. Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har i grova drag lika stort stöd hos väljarna. För den skull finns inga krav att till exempel Socialdemokraterna ska samarbeta med Moderaterna.

Det är märkligt att nu tre partier låst fast sig vid ett regeringsalternativ, oavsett vilket stöd dessa partier får i valet som ligger mer än ett år bort. Märkligt men bra konsumentupplysning så klart om det är deras fasta övertygelse om vad som är bäst för Sverige.  

Dock är det väldigt synd att de därmed också stänger dörren för en borgerlig regering, något som faktiskt ligger inom räckhåll. Men så länge man anser det värre att samarbeta med Socialdemokraterna än med Sverigedemokraterna, så länge man föredrar Jimmie Åkesson framför Stefan Löfven, så länge kommer också avståndet till detta scenarios förverkligande att öka.

*     *     *

I går var det regionfullmäktige. På grund av osedvanligt debattglada ledamöter kommer mina reflektioner kring detta i morgondagens tidning.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.