I går presenterades maj-mätningen där Liberalernas totala genomklappning är det som sticker ut. 2,5 procent skulle rösta på dem om det vore val i dag. De väljare som lämnat har bytt till Centerpartiet sedan förra mätningen och sedan valet har många också gått till Moderaterna.
Centerpartiet visar fina siffror och ökar mest av alla partier. Här kommer väljarna från Liberalerna och Miljöpartiet Även MP ligger under spärren till riksdagen med 3,8 procents stöd.
Partierna som trängs ute på högerkanten har inte vunnit på att ta SD i hand, snarare tvärtom. Moderaterna ligger på samma nivå som förra mätningen och KD minskar med en procentenhet.
SCB:s underlag visar även skillnader mellan hur män och kvinnor röstar och det skiljer en del. Både inom partierna och jämfört med varandra. Minst skillnad har Kristdemokraterna och Miljöpartiet med 0,2 procentenheters skillnad mellan kvinnor och män av väljarna. Mest skiljer det i Sverigedemokraterna där andelen manliga väljare är 16,1 procentenheter större än de kvinnliga.
Det är också intressant att skildra hur de olika blocken, verkliga och fiktiva, skulle klara sig om bara det ena könet fick rösta.
Den forna Alliansen skulle ha fått 39,9 procent om bara kvinnor fick rösta, och 37,9 om samma gällde endast männen.
Samma uppdelning för de rödgröna partierna (S, V, MP), kvinnor: 39,9, män: 38,9.
Skulle Januaripartierna (S, MP, L, C) bilda ett block skulle de tillsammans få 50,2 procent av kvinnornas röster och 44 av männens.
Högerblocket (SD, M, KD, L) får tillsammans 35,6 procent av kvinnors röster och 56,3 av männens.
Det mittenblock som Annie Lööf menar kan utgöra grunden för blocköverskridande överenskommelser, det vill säga alla partier utom V och SD, samlar 70,9 procent av rösterna.
Om MP och L skulle falla ur riksdagen blir balansen jämnare mellan i stort sett alla block. Om vi hade samma förutsättningar som förra valet med en borgerlig allians och en S/MP-regering med aktivt stöd av V skulle skillnaden vara 36,4 procent till Alliansen och 37,1 procent för de rödgröna. Högerblocket skulle få 45,8 procent av rösterna och övriga partier 46,6 procent tillsammans.
Så regeringsbildningen lär bli minst lika svår 2022 som 2018.
För de flesta väljare är det vanliga nära frågor som är viktigast att ha politiska lösningar för. Vården, skolan och omsorgen. Men här trängs inga partier för att övertrumfa varandra. Inte i några praktiska förändringar i alla fall. Vackra ord har alla partier gott om.
De allra flesta i Sverige har det också väldigt bra. Men så länge det samtidigt finns vittnesmål om hur andra lämnas i sticket, då fungerar inte tilliten till samhället.
Gravida kvinnor som är livrädda för att inte hinna fram/få plats när det är dags att föda.
När polisen inte kommer när man har pågående inbrott, eller ens i efterhand, då har man ingen trygghet att tala om. När människor ber om hjälp men inte lyckas komma fram till rätt instans (eller person?) och lever i en förtvivlad vardag med psykisk ohälsa och våld.
Sjuka personer som ska bevisa att de verkligen är sjuka när inte ens deras läkares intyg godkänns?
Det är frågor som dessa som folk vill ha lösningar på. Det är också klassiska socialdemokratiska hjärtefrågor där det var länge sen man såg några reformförslag. Mer än "Familjeveckan" som är att ge ännu mer till de som redan har. Lovvärt, visst, men det finns annat som är viktigare.
Vi behöver inte utöka välfärden, vi behöver uppdatera och kvalitetssäkra den välfärd som redan finns.