Föräldrar är inte automatiskt bättre människor än de som inte har barn. Men att bli förälder ger en människa en kompetens som inte kan fås på ett annat sätt.
En förståelse och empati och en ödmjukhet inför livet och dess bräcklighet. Varenda sekund är man orolig, från att barnet föds och sen hela livet. I olika grad förstås.
För kvinnor är barnafödande en trestegsraket som är en fysisk prövning som borde hyllas och uppmärksammas för den bedrift det är. Först en nio månaders graviditet som är en ljuvlig tid men också en kroppslig "utmaning".
Därefter förlossningen. Stunden då många män blir närmast chockade över vilken styrka och kraft som behövs för att klämma ut ett barn.
Därefter en tid av konstant uppmärksamhet, sömnbrist, amning och kanske uppå det "baby blues", det som låter lite bitterljuvt men är lika med ångest.
Missförstå mig inte. Alla delar i denna process är också ren och skär lycka. Men i och med de påfrestningar det innebär på kroppen borde det fjärde steget i raketen bestå av vila och återhämtning. Men då kastas man tillbaka till arbetslivet och har två arbeten att parera: föräldraskapet och yrkeslivet.
När du kommer tillbaka till jobbet kan du dessutom upptäcka att du inte tagits med i den senaste lönerevisionen, att du plötsligt är ointressant att ha med när det är tal om karriärssteg och att du anses allmänt jobbig för att du ibland måste vara hemma med ditt sjuka barn.
Än så länge är det vanligaste att det är mammorna som tar ut mest föräldraledighet. Även om det går åt rätt håll med bestämda steg.
Enligt beräkningar som presenteras av TCO är kvinnor föräldralediga i genomsnitt 14,5 månader under barnets första två år, medan män är föräldralediga i snitt 3,8 månader under de första två åren med barnet. Efter två års ålder är uttaget mer jämställt.
Och så som det beskrivs ovan att anställda kan uppleva det att komma tillbaka till jobbet, så får det inte att vara. Det är diskriminering.
Att vara föräldraledig är en rättighet och föräldraledighetslagen innehåller ett förbud för arbetsgivare att missgynna föräldralediga. Arbetsgivare ska tvärtom underlätta för medarbetarna att förena arbete med föräldraskap. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att föräldraskapet inte får negativa konsekvenser för de anställda.
För att uppmärksamma denna, för många okända diskrimineringsgrund, driver TCO nu en kampanj för att sprida information. För det inte bara arbetsgivare som inte känner till detta, många anställda vet inte heller sina rättigheter i denna fråga.
Mammor och pappor duger lika bra när barnet är fött. Vi vet vad vikten av en närvarande pappa (eller motsvarande) är för ett litet barns allra första år. Att kvinnor tar ut mer ledighet och vabb är en stor orsak till de ekonomiska klyftorna mellan kvinnor och män.
Det är dags att ändra på det.