Bofride: "Förebilder visar oss vägen framåt"

Barn och unga som växer upp i dag kommer att se det som en självklarhet att en kvinna kan vara vicepresident i USA.

Kamala Harris från mötet i januari 2019 där hon offentliggjorde sin kandidatur inför presidentvalet. (Bilden är från TT)

Kamala Harris från mötet i januari 2019 där hon offentliggjorde sin kandidatur inför presidentvalet. (Bilden är från TT)

Foto: Tony Avelar

Ledare2021-01-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det kommer inte att vara några konstigheter för dem.

Ett gigantiskt steg på vägen mot jämställdhet. Att det är så stort det som händer nu i USA visar också hur långt från jämställdheten vi är när det handlar om det viktigaste av allt: makten.

Alla säsonger med den utmärkta serien "Fröken Frimans krig" finns nu att uppleva via SVT Play. En fantastisk historia, med fantastiska kvinnoporträtt. Så himla skönt att kvinnorna inte framställs som klichéer utan som människor med humor, sexuella behov och fantasier, och framför allt med en övertygelse om kvinnors rättigheter och mod att driva dessa frågor i en tid där kvinnan sågs som underlägsen mannen, på alla sätt.

Det är drama men ändå dokumentärt. Dagmar Friman är en fiktiv version av Anna Whitlock som 1905 grundade konsumentföreningen Svenska Hem.

Dagmar Friman bestämmer att i protest mot manssamhället och matfusket starta ett livsmedelskooperativ i regi av enbart kvinnor.  Men butiken är mer än så, den blir ett centrum för kvinnors rätt i olika perspektiv. Jag behöver inte sälja in serien, jag är kanske sist på bollen att se alla delarna.

Fröken Friman blev en förebild och föregångare som snabbt lockade till sig kvinnor som var trötta på att behandlas som andra gradens medborgare. Kampen för rösträtt, rätt att engagera sig fackligt, rätt att vara myndiga personer även som gifta. Ja, man tror det är mer än de cirka 120 år sen det är som detta var verkligheten i Sverige.

Förebilder som Fröken Friman och Kamala Harris är avgörande för utvecklingen. De bryter gränser och glastak och för dem som kommer efter är det självklart att man kan göra som dom gjorde.

Detta gäller självklart även i politiken. När man säger att männens dominans på maktpositioner beror på att de kommit dit för att man letat efter bästa möjliga kompetens, så är man inte långt ifrån 1905 då kvinnor inte ansågs kunna få ihop sina tankar i huvudet för att ges ansvaret att hantera en röst i politiken.

En av de mest underhållande karaktärerna i "Fröken Frimans krig" är på tal om detta Ulla Skoog som spelar Fru Johannesson som hela tiden talar om för sin man, den hedervärde handelsmannen och sedermera politikern, Frithiof hur han ska göra men alltid får det till att han tror att det är hans egna idéer.

Flera partier i Sverige har fortfarande inte haft en kvinna som partiledare och ordförande. De två största partierna har försökt men knappt hann de väljas förrän de petades. För att de inte ansågs hålla måttet. 

Ett parti har haft kvinnor som ordförande de senaste 20 åren. Utan att man som i det största partiet, har regler om varannan damernas (så länge det inte handlar om första platsen).

Att Centerpartiet nu är inne på sin tredje kvinna som ordförande är inget konstigt då man var första riksdagsparti som hade en partiledare som var kvinna, Karin Söder.

Nu väntar vi bara på nästa steg i utvecklingen: att sluta skilja på män och kvinnor organisatoriskt. Flera partier har fortfarande särskilda kvinnoförbund. De har självklart ett berättigande genom sin historiska förankring, men den viktiga verksamhet som görs där kan likaväl göras i partiföreningen och därmed också inkludera männen.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.