Bofride: "Företagarna har också en del att lära"

Svenskt Näringsliv rankar årligen hur bra myndigheterna är på att förstå företagen. En omvänd undersökning hade också varit intressant.

Den rödgröna oppositionen föreslår att Region Gotland startar byggfirma.

Den rödgröna oppositionen föreslår att Region Gotland startar byggfirma.

Foto: BONNY HÅKANSSON

Ledare2021-05-27 07:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det pratas ofta om hur dåliga myndigheterna är på att möta företagarnas behov och villkor. Men sällan om företagarnas oförståelse för myndigheternas dito.

En myndighet och politiskt styrd organisation kan inte skötas som ett företag. Det finns många som gått från det ena till det andra som troligen kan vittna om detta.

Regiondirektör Peter Lindvall och Johan Åberg, förvaltningschef för samhällsbyggnad, kommer båda från det privata näringslivet. Till exempel. Och det är väldigt bra. Att ha kompetens och erfarenhet "utifrån" är inte bara bra utan, skulle jag vilja påstå, en nödvändighet för att upprätthålla kvalitet i myndighetsutövningen.

I går kunde vi läsa en intressant insändare i GT från Pigge Werkelin som tycker att Socialdemokraterna och Centerpartiet skulle bilda koalition för att styra Gotland. Han menar dessutom att det i själva verket är Sverigedemokraterna som styr på Gotland.

Det första felet är att prata personer istället för partier. Det är inte gruppledarna som bestämmer maktbalansen i Region Gotland. Det är väljarna.

Det är också demokratiskt mycket tveksamt att de två största partierna – med väsentligt olika inställning i ganska viktiga frågor – skulle ta monopol på makten. Väljare som gillar det ena men inte det andra partiet lär straffa "sitt parti" i nästa val vid ett sådant scenario. Demokratin mår bra av en aktiv opposition som vet vad det innebär att sitta i majoritet och inte bara blir en populistkör som lovar allt till alla.

Det här tankarna handlar inte om taktik utan att stå upp för sin politik och det som väljarna röstat på. Enskilda politiker kan inte styra utan måste ha både sina partiers och väljarnas stöd. 

På riksplanet är såväl villkor som proportioner helt annorlunda.

Okunskapen om politiskt arbete är en sak. Rent förakt och trakasserier något annat. Tyvärr förekommer det i hög grad och då framför allt på nätet. Visst finns här också okunskap men framför allt de med politiska agendor som vinner på att tilliten till politiken minskar. De drar med sig "vanligt folk" och till slut blir det en sanning att politiker är något riktigt dåligt.

Att jobba hårt politiskt utan lön och sen i kommentarer återkommande får höra att man är: nonchalant, arbetsskygg, oseriös klåpare, hycklare, översittare, maktgalen, tar mutor, bedriver svågerpolitik, är rövslickare, intelligensbefriad, utan hjärnceller, det är knappast nåt att sträva efter.

Ändå är det verkligheten för många lokala fritidspolitiker. Tidningen Dagens Samhälle har listat de vanligaste typerna av fördomar mot politiker i kommentarerna på lokaltidningars facebooksidor och epiteten här ovan hör till de vanligaste.

Av alla kommentarer om politiker man studerat är nästan hälften nedsättande i olika nyanser. Eftersom de flesta tyvärr bara läser rubrikerna i inläggen bidrar just rubriksättningen påtagligt till tonen i kommentarsfältet.

Syftet med inläggen på Facebook är ju att läsarna ska klicka vidare och läsa artikeln på redaktionens sajt. Då behövs en rubrik som är svår att motstå men samtidigt inte är ett uppenbart klickbete. Det är en balansgång där respektive redaktion har ansvar att bestämma hur man vill att det ska se ut i ens kommentarsfält.

En annan starkt bidragande orsak till att politiken skildras i konflikter, vinnare och förlorare, är generaliseringen av journalistyrket där alla ska kunna lite om allt istället för att det finns kommunreportrar som följer politiken på ett långsiktigt sätt och med större kunskap om processerna.

I går kunde vi se de olika partiernas förslag hur regionen ska drivas framöver. Som jag skrev häromdagen är det mycket politiska markeringar i alla partiers budgetar. Den som sitter i opposition kan vara lite mer frikostig med både pengar och löften.

Men det är ju inte låtsasförslag eller visioner, det här är vad partierna konkret skulle göra om de fick som de ville. Till exempel vill Vänsterpartiet på Gotland utreda möjligheten för regionen att bilda ett eget byggbolag, ett förslag som fick stöd av S och MP vid gårdagens regionstyrelse.

"Ett offentligägt byggbolag med uppdrag att bygga både samhällsviktiga byggnader och hyresrätter med rimliga hyror skulle kunna vara en väg framåt för att få ned prisnivåerna".

Häpp!

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.