Bofride: "Hårdare regler hjälper inte om de inte följs"

Man kan fråga sig hur hårdare restriktioner ska hjälpa när vi inte ens lyckas följa dem som gäller.

Viktigt budskap.

Viktigt budskap.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2020-11-12 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Smittan av coronaviruset har tagit fart igen och det med besked, inte minst här på Gotland där vi nu ser antal smittade per dag som motsvarar det totala antalet under hela sommaren.

I går kom regeringens besked att Sverige ska göra som bland annat Danmark, förbjuda alkoholförsäljning efter klockan 22. Ett ytterligare slag mot en redan drabbad bransch. De utökade stöden som gavs besked om häromdagen ska kompensera för de hårdare reglerna.

Rimliga följdfrågor kring beslutet som nu ska ut på snabbremiss är frågan om festsugna väljer att sitta hemma och festa istället vilket gör att kontrollen över festandet minskar radikalt.

Statsministern hänvisar till vars och ens eget ansvar att följa direktiven och göra vad man kan för att få stopp på den ökande smittspridningen.

Det är väldigt svenskt att ständigt kräva åtgärder av staten och klaga de åtgärder som vidtas. Även när det handlar om sånt man själv utan nån som helst inblandning av statsmakterna kan göra. Tycker man att alla borde bära ansiktsmask kan man göra det själv utan att nån tvingar en.

Tycker man att det är för jäkla mycket folk i affären kan man fundera på sin egen roll, ska alla andra utom just jag låta bli att handla?

Det är tufft att efter flera månaders nedsläckning av allt socialt umgänge, just som man tänkte att det värsta är över, tvingas växla upp och se fram emot en lång mörk vinter med fortsatt isolering och noll aktiviteter på nöjeskontot.

Men vi måste minnas att det inte är för skojs skull. Människor dör.

Många tycker också att Gotland borde höja nivån på egen hand, utan direktiv från Folkhälsomyndigheten som i tisdags meddelade att man skärpt pandemiråden i mer än hälften av regionerna. "Det skulle vi inte göra om vi inte kände en oro för hur det utvecklar sig" sa Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till TT.

De regioner där man höjt beredskapen är Blekinge (egna råd), Halland, Jönköpings län, Kalmar län, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västerbotten, Västra Götaland, Örebro län och Östergötland. Det handlar bland annat om restriktioner för hur många som får samlas samt kring resor.

Det är inte lätt att veta vad som är rätt åtgärder för Gotland när vi inte vet vilka kluster som smittats. Nånstans får man lita till att smittskyddsläkare Maria Amér och gänget har bästa kollen. Är det mest på after work och krogen som smittan sprids hjälper ju inte reseförbud. Till exempel.

Var och en får helt enkelt se till att man gör vad man själv kan för att inte bidra till smittspridning. Om alla sköter sig och följer rekommendationerna så hjälper det ju väldigt långt. Vi måste skydda dem i riskgrupp men också, inte minst, alla hjältarna i vården som nu står inför en ny våg av sjuka i behov av vård.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.