Bofride: "Helhet för statens ansvar vore önskvärt"

Två statliga ansvarsområden för Gotland har slukat orimliga mängder skattepengar och arbetstid utan att komma i mål.

Än så länge går färjorna över sundet.

Än så länge går färjorna över sundet.

Foto: Malin Stenström

Ledare2021-01-26 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den tredje elkabeln och en fast förbindelse mellan Gotland och Fårö. Båda har varit framme, nästan vid ett genomförande men båda har av olika anledningar stoppats och gått tillbaka till utredningsfasen.

Hur mycket kan olika behov utredas? Särskilt när det gäller ganska givna saker som infrastruktur av det mest grundläggande slag. El och vägar.

Förut fanns inget driv i Fåröbrofrågan eftersom de som bor på Fårö inte ville ha nån. Nu har opinionen svängt och de flesta vill ha en bro. Då kräver staten att regionen ska bistå med "finansiering för investeringskostnader som överstiger 650 miljoner kronor, liksom för planläggningskostnaderna och för tillkommande åtgärder i angränsande vägnät".

Ett åtagande som självklart är omöjligt för regionen att anta.

Det är inte utan att man instämmer i Olle Wästbergs förslag om att inrätta en Gotlandsdelegation, som han skrev om på denna sida förra onsdagen: "Eftersom Gotland är en unik region behövs ett nationellt ansvar för Gotlands framtid. En gemensam delegation skulle kunna åstadkomma att alla de myndigheter och de statliga insatser som skulle kunna lyfta Gotland får en gemensam inriktning".

För om Gotland ska behöva slåss för varje investering som är självklar på fastlandet behövs det en gemensam hand. Det går inte att jämföra Gotland med någon annan region. Det betyder inte bara att allt är dyrt och problematiskt, här finns också stora möjligheter att driva projekt av olika slag där man kan använda Gotlands läge och förutsättningar för olika sorters utveckling.

Olle Wästberg talar också om möjligheten att ha differentierade avgifter där Gotland skulle kunna kompenseras med lägre sociala avgifter för arbetsgivare till exempel.

Ö-faktor för sjukvården är ett annat återkommande önskemål som borde uppfyllas. Gotland är beroende av besöksnäringen och numera även av den ökande skaran deltidsboende. Visst skulle det vara det bästa om fler som ändå bor här stora delar året folkbokförde sig här, men än så länge har ingen hittat nån framgångsrik metod för att åstadkomma detta.

Lägre kostnader för att driva företag skulle definitivt vara en faktor som får många att ta steget att skriva sig här. 

För att upprätthålla den positiva trend som redan finns där befolkningen ökar, är det avgörande att inga försämringar görs för att bo och arbeta här.

Bromma flygplats är en vital del i detta som det ser ut nu (när det inte råder pandemi). Färjetrafiken har utvecklats över tid och ligger långt framme i utvecklingen mot en mer miljövänlig drift. Att backa till generellt långsammare turer över havet vore förödande.

Om alla dessa parametrar samlas i en "Gotlandsdelegation" får man överblick och kan också bättre prioritera statens ansvar och fördelning av resurser.  Läge för teamet Thomsson/Westerén att återuppta Olle Wästbergs motion från 1978?

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.