När Gotlands dåvarande landshövding, Cecilia Schelin Seidegård, fick uppdraget att utreda förutsättningarna för den nya jämställdhetsmyndigheten närde jag ett fåfängt hopp att det kunde leda till att myndigheten förlades till Gotland.
Så blev det inte, den hamnade i Göteborg, trots statens uttalade ambition att myndigheter ska spridas utanför storstäderna när detta är möjligt.
När nu ännu en ny myndighet ska etableras är Gotland snabbt på banan och erbjuder sig att husera densamma. Myndigheten för betalningskontroll ska inrättas någonstans i Sverige från och med 1 juli 2022.
Jag studsar till när jag läser i regionens och länsstyrelsens gemensamma brev till tre ministrar att Gotland i dag har ett 40-tal statliga myndigheter representerade på ön. Så många? Tänkte jag. Det stämmer ju när man räknar samman dem alla men det är inte många som handlägger hela landet, mer lokala kontor av polis, tull, åklagare och så vidare.
Räknar man antalet arbetstillfällen dessa 42 myndigheter tillsammans erbjuder hamnar vi sist i landet när länen jämförs. Men räknar man däremot antal arbetstillfällen per 1 000 invånare rusar vi upp till en andraplats, efter Norrbottens län.
Allt är relativt.
De arbetstillfällen myndigheter kan erbjuda är väldigt viktiga för Gotland. Det statliga bolaget Svenska Spel har en utpräglad anknytning till Gotland, även om bolaget verkar ta varje tillfälle att placera nyckelpositioner i Sundbyberg snarare än i Visby. De dagliga dragningarna i tv från Gotland har bytts ut mot korta inslag i pausen mellan första och andra dragningen.
Hur många arbetstillfällen den nya myndigheten skulle innebära är oklart.
Om det skulle visa sig att Gotland är ett alternativ finns ju ett finfint tillfälle att verkligen göra det till en "utlokalisering". Varför inte förlägga myndigheten till exempel till Klintehamn? Där skulle verkligen en satsning bidra till ett lyft. När Donnergymnasiet lämnade samhället lämnades lokaler som borde kunna passa.
Klintehamn ligger vid kusten och relativt nära till Visby om det skulle vara av värde.
Andra alternativ är att erbjuda något av de skolhus som sannolikt blir tomma framöver. Det är nog naivt att tro att skolöversynen slutar med att inte en enda av de listade skolorna läggs ner.
Det här är inte bara en möjlighet för regeringen att visa att man menar allvar med att hela Sverige ska leva, det är ett ansvar även för Region Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län att visa att hela Gotland ska leva.
Men nu har vi gått händelserna i förväg. Myndigheten har ännu inte fått någon hemadress. Därför är det väldigt bra att regionen och länsstyrelsen är på hugget.