Under hotet om lagstiftning kom man nyligen till sist i hamn med ett gemensamt förslag. Ett förslag som två av tre sa ja till: Svenskt Näringsliv och PTK.
LO sa som bekant nej.
Det hörs kritik mot PTK från fackligt håll där man säger att facken "alltid måste hålla ihop". Jag frågar mig då vilket fack det är som har tolkningsföreträde? Kritiken säger något om att tiden sprungit förbi LO som självklar roll som rättesnöre som alla andra ska följa.
När man läser det avtal som låg på bordet är det i många delar väldigt mycket bättre än Toijer-utredningen. I en förhandling kan ingen få igenom allt, alla måste backa från sina krav för att man ska kunna komma överens.
Nu pågår samtal om hur man ska gå vidare, ska avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK gälla? Kan LO efter nya överläggningar ändra sig? Man var ju bevisligen inte överens mellan alla förbunden.
Hur kan man hellre än ett partssammansatt avtal riskera en lagstiftning som är så mycket sämre och dessutom ett enormt nederlag för den svenska modellen? Och som dessutom bäddar för regeringskris.
Jag förstår det inte.
Det är också intressant hur Gotlands Folkblad ser på demokrati. "När politikerna blandar sig i så blir det bara fel. Ta exempelvis den utredning som tvingats fram av Januariavtalet" skrev Erik Fransson i går när han kommenterade fredagens nyhet om att det inte blev något avtal.
Nu är det ju så att Januariavtalet inte är något påtvingat av en okänd makt, det är ett avtal som fyra partier kommit överens om och därmed alla står bakom. Socialdemokraterna står lika mycket bakom punkten om Las-utredningen som alla andra. Något som Stefan Löfven också varit tydlig med, även om han samtidigt lovar Vänsterpartiet att utredningen inte ska genomföras precis som den är formulerad i Januariavtalet...
Vänsterpartiets beslut att hota att fälla en S-regering och riskera både kaos och att vi får en SD/M/KD-regering har belönats i opinionsstödet. Och det finns nog många som föredrar den alternativa högerregeringen som hjälpt till att öka på Sjöstedts siffror för att peppa honom att gå vidare.
I går debatterade Sjöstedt en sista gång med Annie Lööf i en webbsänd debatt, ypperligt ledd av Susanne Nyström, ledarskribent på Dagens Nyheter. Det blev en varm men ändå ideologisk debatt där det märks att de två partiledarna gillar varandra och har stor respekt för varandra.
Annie Lööf lät dock inte Jonas Sjöstedt vinna sin sista debatt, hon lyckades tvärtom bemöta alla hans dogmatiska utspel med vänliga hänvisningar till fakta och verklighet.
* * *
I går eftermiddag kom Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ med nyheten att de lägger en gemensam budget för nästa år. Socialdemokraterna presenterar sitt förslag vid regionstyrelsens sammanträde i dag, gissningsvis med stöd av Miljöpartiet.
Det ska bli intressant att se vad oppositionen inte kunde enas kring och vilket alternativ som partiet utan egen politik väljer att rösta på i dag.