Bofride: "Modiga politiker ser bortom nästa val"

Politiker ombeds ofta att "sluta bråka" och komma överens istället. När de gör det kallas det kohandel.

Politiker behöver ha fokus på annat än nästa val.

Politiker behöver ha fokus på annat än nästa val.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-12-03 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hur man än vänder sig har man rumpan bak.

Jag reagerade när jag såg att en politisk förhandling i hälso- och sjukvårdsnämnden beskrevs som "kohandel" i en artikel i GT. Det är knappast ett positivt laddat ord.

Förvisso kan det låta som att politiker bråkar när de argumenterar för sina åsikter, eller kanske ännu mer när de beskriver sin meningsmotståndares inställning. Här har alla politiker en läxa att lära men politiker ska "bråka" när de tycker olika.

Det finns dock vissa frågor som behöver någon form av konsensus. Frågor där det gotländska samhället skulle skadas om det utsattes för olika inriktningar vid täta maktskiften Vissa institutioner kräver långsiktighet och hållbarhet.

Skolorganisationen är en sådan. 

Förra gången det begav sig var det de rödgröna som hamnade i skottgluggen. Denna gång de borgerliga. Eller snarare Centerpartiet. Det enda parti som förväntas värna landsbygden. 

Det finns nu många som menar att partiets hjärtefråga om en levande landsbygd inte är nåt värt om någon skola på landsbygden läggs ner. Men ingen påstår att Socialdemokraterna svek landsbygden när de valde att ignorera alla de beslut som togs i samband med förra skolöversynen. 

För trots att bara en skola lades ner då fattades en rad viktiga beslut som skulle förebygga att samma fråga kom upp igen om några år. Inget gjordes och nu har de befintliga problemen med eftersatta lokaler förvärrats medan problemet med för litet antal elever har bytts ut mot lärarbrist.

Lägger de rödgröna förslag om ytterligare utredningar och att de beslut de fattade redan för åtta år sedan nu ska återaktualiseras, så lär de, enligt kommentarer i sociala medier, få stöd av Sverigedemokraterna. Men om de hoppas återfå makten nästa val genom detta får de också tillbaka frågan i eget knä.

Den här kasta-gris-leken måste sluta. 

Jag hoppas att Socialdemokraterna istället väljer att komma överens med Centerpartiet och tvärtom, att Centerpartiet väljer att komma överens med Socialdemokraterna. De två största partierna behöver stå bakom hur skolan ska vara organiserad framåt.

För skolans skull, för landsbygdens skull och för elevernas skull, och inte minst, för sin egen trovärdighets skull.

Skolan har ju inte lagt det här förslaget för att jäklas eller för att de inte har lust att jobba i landsbygdsskolor. Och även om de inte hörs finns det ett stort stöd för förslaget bland dem som ska jobba i den nya organisationen. Politikerna har givetvis ett ansvar att lyssna på dem. 

Samtidigt är frågan, hur man än vänder och vrider på den, större än så. Det vore oansvarigt att bortse från konsekvenserna för de landsbygder som drabbas.

För min del är det svårt att se hur man ska kunna lägga ner skolorna i öns ytterändar och samtidigt säga att det är dessa delar av ön som ska värnas. Öja, Kräklingbo och Fårösund borde få långsiktig respit och nödvändiga investeringar för att klara detta.

Det pratas en del om modiga politiker och de olika opinionerna menar olika saker med det. För mig krävs det nu modiga politiker som ser till öns bästa och inte nästa valresultat.

*      *     * 

I går formulerade jag mig slarvigt vilket kunde tolkas som att det var TV4 som var först att rapportera om protesterna och anmälningarna av planerna för Tofta strand. Som GT:s läsare vet har vi rapporterat om detta kontinuerligt.  

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.