Inte bara bland dem som av ideologiska och politiska skäl har intresse av att hålla denna bild levande. Den har en sorts logik som "passar in" i våra fördomar och förutfattade meningar.
Att vi ser få nyheter om skandaler, inga upprop av fackförbund om usla villkor eller gamla som far illa, det reflekterar vi inte över för att bilden är så inpräntad.
"Det här eviga försvaret av privat åldringsboende som Eva Bofride ägnar sig åt är knappast hållbart".
Ingrid Thunegard, skribent på Gotlands Folkblad sällar sig till skaran som viftar bort alla mina frågeställningar och invändningar i sak som om jag blint försvarar privata äldreboenden.
Det jag gör, och tänker fortsätta att göra, är att efterlysa konkreta exempel från verkligheten som stärker hypoteserna om att de är sämre. Både vad gäller omsorg om boende och villkor för de anställda.
Förutom Sudergården som togs över av Attendo för mer än tio år sedan har samma företag fått förtroendet att driva ytterligare boenden på Gotland: Pjäsen (som regionen tagit tillbaka i egen regi), Terra Nova och Regementsgatan. Det är alltså ingen okänd mystisk aktör utan en där vi vet facit. Vi behöver inte gissa eller befara.
Kunskapen finns.
Pia Malmros, Kommunal på Gotland, säger i en artikel i dagens GT att Kommunal föredrar offentligt driven äldreomsorg. Hon hänvisar framför allt till en undersökning som visar att anställda i privat äldreomsorg tjänar mer än 2 000 kronor mindre än anställda i regioner.
Denna undersökning har kritiserats av många sedan den presenterades 2018. Bland annat av Kommunals egen tidning, Kommunalarbetaren, som tillsammans med tidningen Arbetet, Fastighetsfolket, Handelsnytt och Sekotidningen under valrörelsen drev projektet "Faktakollen" för att granska påståenden som gjordes i valrörelsen.
Så här skriver de i sin slutsats om lönejämförelsen där Kommunal jämförde sina siffror med SCB:s: "Om man räknar som Kommunal gör, och tar bort alla deltidsarbetande, stämmer alltså Socialdemokraternas påstående. Om man däremot räknar som SCB gör, och räknar upp deltidsanställdas löner till heltid, stämmer det inte. Skulle man ta in åldersaspekten blir förmodligen resultatet helt annorlunda".
De undersökningar som återkommande gjorts av privat och äldre välfärd visar att det inte finns några större skillnader.
Pia Malmros, Kommunal, säger att anställda i privata företag inte vågar engagera sig fackligt. Hon säger sig inte veta om "företagen uttrycker en negativ inställning, eller om känslan bland anställda finns där ändå".
Att anställda hindras, öppet eller med subtila medel, att engagera sig fackligt är en gigantisk skandal. Hur kan man inte ta reda på om det stämmer och i så fall uppmärksamma det för både allmänhet och uppdragsgivare?
Det verkar onekligen som om inte ens facket pratar med de anställda i de privata företagen.
Det ska bli intressant att läsa Attendos svar på dessa anklagelser som ju är mycket allvarliga.