Det första miljöpartiet var Centerpartiet. Miljö och klimat är naturliga delar i partiets historia från Bondepartiet där en god miljö och någorlunda förutsägbart klimat är förutsättningar för allt jord- och skogsbruk.
Tillsammans med en stark entreprenöriell profil är utveckling den väg man ser som den smartaste och effektivaste i frågor som energi och utsläpp. Inte att spola tillbaka utvecklingen till en tid utan moderna fordon, maskiner och teknik.
Miljöfrågorna har varit i fokus för partiet sedan 1960-talet och att partiet 1976 gjorde ett rekordval under Thorbjörn Fälldins ledning berodde delvis på partiets tydliga motstånd till kärnkraften. Ett intresse som också låg till grund för att Miljöpartiet bildades som ett missnöje med folkomröstningen 1980.
Men Miljöpartiet snurrade in sig i motstånd mot företagande och tillväxt och har utvecklats till ett parti där vänsterideologierna är lika starka, om inte starkare, än pragmatiska lösningar för miljön. Det är talande att partiet, trots att miljö- och klimatfrågorna genomsyrar mycket av dagens samhällsdebatt, inte lyckas locka fler väljare.
Det borde så klart även Centerpartiet göra. Locka fler som tänker på klimatet som en ödesfråga alltså. Det trista är väl att när det gäller politiska val så är det annat som avgör. Frågor som är mer greppbara och som är mer påtagligt närvarande.
Något man kan reflektera över är också hur sånt som att spara på energi och göra av med mindre resurser knappt finns på bordet när man pratar om miljö. Återanvändning har blivit en mer naturlig del i vårt sätt att leva men hur många sparar på el?
Sen kan man reflektera över det slit- och slängsamhälle som Centerpartiet redan i början på 70-talet var starkt kritiskt mot. Hur har det gått? Jo, det är oftast billigare att köpa nytt än att laga, köpa nytt batteri eller nya färgpatroner. Sopor sorteras visserligen på ett helt annat sätt i dag men nog är det en utveckling att reflektera över från fler perspektiv än att det är resurskrävande av både material och energi.
Miljö- och klimatpolitiken var i centrum när Centerpartiets kommundagar i går inleddes. Digitalt som det mesta nu för tiden. Annie Lööf presenterade i sitt tal fem förslag på hur man snabbare kan komma framåt.
Man vill sätta ett nationellt mål för minusutsläpp. Göra koldioxidlagring möjligt i Sverige. Införa ett bonussystem för minusutsläpp på EU-nivå. Säkra kapaciteten och säkerställa leveranssäkerheten i elsystemet. Bredda industriklivet till en riktad vätgassatsning.
Konstruktiva förslag som ger snabb effekt. Att lagra och samla in koldioxid är det kanske effektivaste sättet att hejda växthuseffekten och tekniken finns men behöver utvecklas.
När man ser vad forskning och utveckling kunde göra med ett samfällt stöd för att snabbt få fram ett vaccin mot covid-19 kan man tänka att det vore möjligt att även snabba på utvecklingen av klimatsmart teknik.