Beslutet stöds av sju av fullmäktiges nio partier. Bara två partier, Moderaterna och Liberalerna, ville fullfölja tjänstemannaförslaget. Beslutet fattades med stor medvetenhet om vad det innebar. Utredningen visade klart och tydligt vilka brister som finns och behöver åtgärdas.
Bristen på likvärdighet mellan stora och små skolor som nu redovisas i en revisionsrapport kommer därför inte som någon överraskning utan var en viktig faktor i tjänstemannautredningen. Det hänger delvis samman med tillgången på behöriga lärare vilket också skiljer skolorna åt. En majoritet av öns partier såg dock inte att dessa brister per automatik skulle lösas eller förbättras genom att lägga ner ett stort antal skolor på den gotländska landsbygden.
Man såg också negativa konsekvenser för Gotland som helhet som man anser måste vägas in i skolbeslutet.
Att bestämma att skolor inte ska läggas ner var ett lätt beslut. Nu börjar det svåra, att minska skillnaderna mellan skolorna vad gäller lärartillgång och stöd till elever med särskilda behov. Ett bra första steg är det som diskuterades på senaste arbetsutskottet av barn- och utbildningsnämnden och som GT rapporterade om den 25 augusti.
Förslaget är en omfördelning av budgeten där skolor med större socioekonomiska behov får mer pengar än skolor med mindre behov. Skulle man följa förslaget enligt utredningen skulle till exempel Gråbo F-6 få 368 000 kronor mer, medan den fristående skolan Athene F-9 skulle få 193 000 kronor mindre. Högbyskolan skulle få ett tillskott med 230 000 kronor, medan Solberga, skulle få minus 141 000 kronor.
Hur man ska lösa lärarfrågan är en annan och stor så kallad utmaning. Det pågår redan nu nya grepp där lärarstudenter får jobba som en del av sin utbildning. Att obehöriga lärare uppmuntras att utbilda sig hoppas man är en självklarhet, annars är ju det en given åtgärd.
Det finns som sagt många frågor och finansieringar som behöver diskuteras och få lösningar. Men det var alla införstådda med när man tog beslutet om skolorganisation. Nu gäller det att fullfölja beslutet och se till att förutsättningarna ges så inte samma situation uppstår under nästa mandatperiod.
När så många partier är överens om det övergripande får man också hoppas att alla är intresserade av konstruktiva politiska överenskommelser som håller över val.
* * *
Det ser ut som att sommaren inte ledde till någon dramatisk ökning av smittspridningen av coronaviruset även om det såg oroande ut ett tag. Positivt är också att de som smittas inte blir lika allvarligt sjuka som tidigare. Vaccinet ger verkan.
Om man kan se en återgång till det normala vid horisonten finns det flera yrkesgrupper som skulle vara värd en galamiddag, feta bonusar och synliga bevis på allas vår tacksamhet.
Många har jobbat hårt men sjukvårds- och omsorgspersonalen är ändå i en klass för sig. Vi andra kan inte nog uttrycka vår tacksamhet för er insats. Tack!